Tuesday, 14 August 2012

It's my birthday today!

14 Ogos

Hari ini adalah hari saya dilahirkan ke dunia dengan harapan yang mendalam...


Alhamdulillah..pada hari ni juga saya masih diberikan kesihatan tubuh badan, anggota yang still lagi sempurna untuk meneruskan kehidupan..Thanks to Allah kerana masih meminjamkan nikmat ini kepada saya...


Thanks to my mum, kerana satu waktu dulu selama 9 bulan tanpa jemu membawa saya kehulur hilir, meminjamkan perut untuk saya berteduh sebelum saya lahir kedunia ini..pasti banyak cabarannya waktu tu kan mak?besarnya pengorbanan seorang ibu terhadap seorang anaknya...setelah saya dilahirkan, mak & abah pasti bersengkang mata menjaga saya saban malam tanpa jemu sehinggalah saya meningkat dewasa dan mampu berdikari sendiri..thanks mak, thanks abah...seribu tahun pun saya tak akan mampu membalas setiap pengorbanan kamu berdua...saya sayang kamu melebihi apa yang ada...


Di hari kelahiran saya tahun ini, sy telah dianugerah seorang lelaki dalam hidup saya yang digelar suami..kehidupan saya hampir lengkap dengan segala pinjaman yang Allah berikan kepada saya....keluarga,Suami, rakan-rakan di sekeliling kitaran kehidupan saya...alangkah bahagianya dan sangat bermakna...

Thanka again to Allah s.w.t kerana memberi saya peluang untuk merasai nikmat ini.

Kehidupan ini sesuatu yang indah, hargai dan hayatinya laaa selagi ianya diberikan kepada kite..



FROM : -


Friday, 3 August 2012

"Bersama Rasullulah SAW & Sahabat di Bulan Ramadhan" by Ustazah Fira (Ustazah Pilihan)

Semalam adalah hari yang sangat bertuah bagi mereka yang hadir pada majlis perkongsian ilmu bersama ustazah Fira ( finalist akhir ustazah pilihan 2011)..Banyak ilmu yg telah beliau kongsikan...Di antaranya adalah

1) Ilmu yang ada di kongsi bersama,sngt besar manfaatnya.

 2) Rasulluah pernah berkata "smpikan tentang aku walau dlm st ayat sekali pun".

 3) Surah al fatihah jika di bahaskan tak akan abis walau seribu tahun pun

 4) Bulan Ramadhan hendaklah perbanyakkan amalan,tambahkan amalan dari tahun2 sebelumnya.

 5)Tiang agama adalah solat.

 6) Setiap nafas iringinyalah dengan zikirullah

 7) Tidur itu mmg satu ibadah Jika tidak meninggalkan solat

 8) Ramadhan itu bulan kesabaran & melatih diri menjadi sabar

 9) Seorang isteri hendaklah sentiasa berhias untuk suami

 10) Rasulluah bersikap sabar

 11) Kerja itu adalah satu amanah

 12) Bila stress lafazkanlah zikirullah...inyaAllah hati menjadi tenang

 13) Ramadhan adalah benteng diri kite untk menempuhi bulan2 seterusnya

 14) Walau sahur itu tidak wajib,Rasulluah mengalakkan bersahur

 15) Jadikan alquran tempat berinteraksi

 16) Perbanyakkan baca alquran di bulan Ramadhan - satu huruf 10 pahala...amat besar ganjarannya

17) Alquran adalah pemangkin kejayaan

 18) dayus seorg lelaki if membiarkan isteri tidak menutup aurat >> ayah2,suami2,adik2 hendaklah mengingatkan anak perempuan,isteri,kakak mereka untuk menutup aurat
.
19)Isteri wajib taat pada suami kerana suami adalah amanat Allah pada kite begitu juga sebaliknya
20) If belum kawen harus taat pada ayah and emak

 21) If berkahwin lebih dari satu wajib bersikap adil

 22) Rambut merupakan mahkota perempuan kena simpan dari pndangan org yg bukan muhrimnya

 23) Islam membenarkan wanita berkerjaya namun hendaklah jaga perbatasan wanita Islam

 24) lelaki menghidu wangian wanita umpamanya seperti berzina

 25) pembangunan yg berlaku sekarang adalah dari Alquran

 26) Allah menyukai seseorg itu apabila mereka lakukan sesuatu pekerjaan itu dengan tekun

 27) Perbanyakkan sedekah kerana pahalanya akan dibawa ke mati

 28) Pembaziran berlaku di bulan Ramadhan

 29) Solat mengajar erti jujur,berdisplin,sopan santun

 30) Tak akan putus amalan nya dengan Doa anak yang soleh

 31) Gunung Sinai - tempat pertemuan Nabi Musa dengan Allah s.w.t

 32) Seorang hamba bertanya kepada Rasulluah..Apakah amalan yang disukai Allah?? Rasulluah menjawab amalan yang disukai oleh Allah adalah amalan yang di lakukan berterusan walau pun sedikit

Terima kasih Ustazah Fira kerana sudi berkongsi ilmu bersama warga IRDA. Semoga Ustazah Fira mendapat keberkatan dari Allah S.W.T


Kisah Suami Isteri ( Mesti baca)


Ada seorang ustaz pernah cerita pengalaman dia.. seorang isteri menanggis2 nak mandikan jenazah suami dia.. bapak mertua dgn polis forensik x bagi.. sambil menanggis isteri berkata ini janji kami suami isteri.. abang mati dulu kamu (isteri) mandikanlah jenazah abang, Andai kamu (isteri) mati dulu dari abang abang akan mandikan jenazah kamu..
Dari luar bilik mayat hospital ustaz tu masuk tanye ape hal.. ustaz tu kate x pe kalau isteri nak mandikan jenazah suami.. ustaz tadi bersama beberapa org lagi temankan si isteri mandikan jenazah suaminya..
Dengan tenang isteri membasuh muka suaminya sambil berdoa, inilah wajah suami yang ku sayang tetapi Allah lebih sayangkan abang.. Moga Allah ampunkan dosa abang dan satukan kite di akhirat nanti...
Membasuh tangan jenazah suami sambil berkata tangan inilah yang mencari rezeki yang halal untuk kami. masuk kemulut kami. moga Allah beri pahala untuk mu suami ku..
ustaz tu kate dia meleleh air mate bersama-sama pengiring.. saye yang dengar pun tanpe disedari meleleh air mate mendengar ustaz bercerita...


Sayukan cerita mereka...alangkah mulianya perhubungan mereka...semoga kite jadikan teladan...

Thursday, 2 August 2012

My blood test and wedding one of my B.F.F part 2

Assalam & Salam Sejahtera,

Hari ni 1 August bersamaan dengan 10 Ramadhan...jap jer kan masa berlalu...jap jer dah 10 Ramadhan....hurmmm...then, jap jer Ramadhan tinggalkan kite kembali.....berpeluangkah kite nak bertemu kembali dengan Ramadhan seterusnya...sayunya....hmmm...adakah kite mengambil peluang yang ada dibulan Ramadhan ni? dengan memperbanyakkan lagi ibadah kite seharian....ooooh ini peringatan keada diri saya sendiri....takut nyer menghadapi hari-hari mendatang....

Hurmmm actually dalam entry kali ni saya nak share tentang sambungan entry yang lepas.....tentang keputusan darah saya...so after seminggu tu, sy pun jmpa Doc Paval...pada mula appoint with doc kul 2pm tapi sy minta tukar waktu pagi sebbnya ptg tu sy ,my Jejaka and B.F.F nk bergerak ke Sg Buloh, one of our best fren nak nikah ptg jumaat tu....masa jumpa doc Paval, doc pun bacakan ujian darah saya smbil tunjukkan sekali result Xray saya...then doc pun cakap POSITIVE....wah...POSITIVE lah....apa perasaan ek masa tu bila doc bg tau..hahaha...sbb kekadang sesuatu result ni boleh mendtgkan beberapa perasan...Happy or Sedih or mcm2 lagi...jadinya perasaan sy yg mana satu??hmmmm seyes x de rasa apa......knowledge "zero" kot time tu...dalam pala ni sbuk pk kan tak sabo nak ke majlis my best fren....so ada beberapa yang Doc Paval bg tau..tp langsung ler tak masuk pala....aduhai....kikin...oooo..kikin....kata doc..keputusan darah saya masa tu 42mm.....biasanya untuk perempuan normal ialah bawah 15mm...tinggikan....ahhhh for sure...ramai tak tau apa yg saya maksudkan...hahaha...sy tau...sbb memula doc bagitau kat saya pun...sy x berapa nak faham lah & blurrrr..hihiihihi...sbb tu ler saya buat tak tau...sory doc!

Dalam kul 12.30pm segala urusan di Hospital telah pun selesai..Alhamdulillah..setelah 4 jam kat situ....kebas rasa punggung..ahaksss..sblum pulang, doc bekalkan sy beberapa ubat termasuklah steroid untuk mengelakkan radang semakin aktif dan 1 injection di pergelangan tangan untuk kurangkan radang tersebut...ya Allah...sakit ookayyyy....dalam perjalanan ke Sg Buloh sy syik tido...satunya sebab tahan sakit, satu lagi, kepala pun dah mamai2....may b dari kesan ubat yang diberikan....sian jejaka sy memandu tanpa teman berborak....huhuhu

Sampi di Shah Alam(SA) dalam pukul 3.30pm...so kite org check in hotel yang berada di SA..rehat2,mandi & solat jap....kul 4:45pm plan nak gerak ke Sg.Buloh...Tapi pepaham je laaa kdg2 plan ni selalu tersasar..maklum laaa..bawa si gadis2 semua..bersiap lamaa....ngalahkan pengantik....finally kul 5pm baru gerak dari SA dengan menaiki kereta yg sama...ni tuk mengelakkan si gadis2 itu sesat...bikin lewat saje..hahhahaha...dalam kete mcm biasa laaa..bila dah sok sesama..syik nak gado jerk....ntah pe2...ibarat anjing ngan kucing...tp jgn salah anggap..mereka ini gado manja sebnarnya......syg semua....bak kata Cik hidayah...

Saya and kawan2 berpendapat mungkin kami tak dapat menyaksikan pernikahan Liyana kerana kelambatan kami ad plus salah jalan...maps itu sangat membuat kami confuse...hahahahha...mujur laaa...mujur laaaa...mujur laaaaaa..ada HERO dalam cite ni...hihihi...so akhirnya sampai jugak rumah yana....the best part..masa kite org sampai....pihak lelaki pun baru smpi gak....yessssss!maknanya kami berkesemptan tgok yana nikah....Alhamdulillah...Thanks Allah....

Malam tu kite orang plan makan kat william corner and pergi ke ICity coz Cik Syidah kite ni teringin beno gamaknya.... En Jejaka lak plan nak jumpa kawan2 kolej dia..so malam tu saya and En Jejaka berlainan arah tuju....demi tak menghampakan harapan Cik Syidah..kami pun pergi menuju ke ICity....tapi......Cik Syidah buat HAL kat sana.....grrrrr grrr....nak cite tak ek?hahahahaha...disebabkan Cik Syidah kami pulang awal ke hotel...and sampai kat hotel En Jejaka tak pulang lagi...so saya stay jap kat bilik Cik2 Gadis....so bila dah kumpul start laaaa....mcm2 berlaku...termasuk Gusti wanita....hehehehe....ape pun saya enjoy dengan trip ini...Love u all kuat2...sampai mati....ahpuiii :D