Tuesday, 7 October 2014

Resepi Donut simple ala kikin

Assalammualaikum....

Cuti raya haji lepas, tetiba mood rasa rajin yang amat...so dalam kepala ni merancang untuk buat donut....percubaan kali pertama buat donut dengan hidayah, hasilnya masa baru goreng...lembut..tapi bila sejuk, balik dinding pun dinding bole retak...kihkihkih...so kiranya ini adalah percubaan kali ke-2.

So saya bercadang buat adunan mcm sy buat adunan roti perancis...gunakan ikut bahan-bahan yang saya rasa bersesuaian laaaa...kiranya ini cubaan hentam sajalah.....hehehehe

Bahan- bahan yang sy guna

500g Tepung gandum
Susu
1 sudu teh Garam
Yis (Ibu roti)
Sedikit Marjerin

Cara-Cara :
  • Saya campurkan tepung gandum,garam and yis, letak kan sedikit air and susu
  • Uli sehingga adunan tu tak melekit and kelihatan licin
  • kalo tangan tak kuat nk uli, tumbuk-tumbuk je adunan tu..hehehehe
  • then , masukkan majerin and uli lagi
  • Biarkan adunan selama 1/2 jam sehingga adunan naik/mengembang dari size asal
  • Bentuk ikut kesukaan sendiri (spiral ke, bulat2 ke)
  • Biarkan 15 minute , then goreng
So hasilnya alhamdulillah memuaskan...mak kata bole jual..love you mak!!!kihkihkih....



Abaikan yang hangit-hangit tu...husband sejati saya yang tolong goreng...ouuchhhh

Hijrah ke jalan Allah

Assalammualaikum..

Hijrah? Apa yang dikatakan dengan hijrah? ok jom kite sama-sama tahu apa itu penghijrahan.

Hijrah bermaksud perpindahan dengan tujuan untuk menegakkan kalimah ALLAH, seperti yang berlaku pada zaman Rasulluah s.a.w. iaitu perpindahan dari Makkah ke Madinah. Bnyak ayat yang menyebut tentang hal ini. Antaranya firman ALLAH S.W.T. yang bermaksud: "sesungguhnya orang-orang yang beriman, yang berhijrah di jalan ALLAH, mereka mengharapkan rahmat ALLAH dan ALLAH, mereka mengharapkan rahmat ALLAH dan ALLAH itu maha pengampun lagi maha penyayang." (surah al-baqarah: 218).

Hijrah juga bermakna meninggalkan sifat negatif atau perangai yang buruk. Sabda Rasuluallah s.a.w. yang bermaksud "Orang yang berhijrah itu ialah yang berhijrah daripada apa-apa yang dilarang oleh ALLAH."(Riwayat Ahmad Daripada Abu Hurairah r.a)

Hurmm..hijrah bukan sesuatu yang mudah kan..hijrah memerlukan banyak pengorbanan..ingin melakukan satu penghijrahan hati kena kuat..bila kite niat untuk lakukan penghijrahan pasti akan banyak dugaan yang datang.

Pernah tak kite alami perasaan ini, bila hati ingin melakukan penghijrahan tetapi kite rasa malu dengan orang sekeliling. kite rasa malu dengan apa yang akan orang kata, kite rasa takut di ejek oleh kawan-kawan yang masih belum ingin lakukan penghijrahan. Bila ia berlaku apa yang ingin kite lakukan pasti akan tertangguh-tangguh kan? saya bagi contoh, dulu kite bukan seorang yang berhijab.... Bila satu masa Allah telah menggerakkan hati kite untuk berubah, kite ada keinginan untuk berhijab tapi pasti pada mulanya kite akan rasa malu dan tak tahu bagaimana untuk mulakan...apatah lagi jika penerimaan kawan-kawan yang agak moden mengatakan berhijab itu kolot...tak cantik.... Perasaan itu pasti berbelah bahagi kan?? If rakan-rakan memberi sokongan and galakkan atas perubahan kite pasti tiada masalah kan? terus terang saya katakan pengaruh rakan-rakan adakalanya lebih kuat berbanding family (nnti sy akan ceritakan lebih lanjut kenapa dan mengapa).

Tapi kan bila kite fikirkan sejenak, kenapa kite terlalu fikiran pandangan manusia yang tidak menyokong hijrah kebaikkan kite, kenapa kite perlu fikirkan rasa malu bila di ejek or di cemuh atas penghijrahan kite. Sepatutnya lebih utama adalah kite mengutamakan pandangan Allah sendiri dahulu baru lah yg lain-lain....kite harus ada perasaaan malu kepada Allah...ahhh....dalam kehidupan kite ni, sebenarnya kite terlalu memikirkan keutamaan dunia kan..huhuhu...sedihnya...

Inilah fitrah alam, sebagai manusia kite kena berserah diri pada Allah, terlalu banyak dugaan kite untuk menjadi Muslim/Muslimah yang sejati...dengan arus dunia yang semakin maju, terlalu bersifat international sehingga adakalanya ciri islam di ketepikan, fitnah dajal yang semakin berleluasa adalah cabaran terbesar yang perlu kite hadapi. Jin/syaitan tak pernah jemu mencari kawan untuk menemani mereka di neraka kelak...huhuhuhu

Marilah sama-sama kite berhijrah ke jalan Allah...memohon semoga Allah sentiasa memelihara kite and memberikan kite petunjuk dalam mencari hidayah-NYA.....

wallahualam....

Thursday, 25 September 2014

Beruntungnya menjadi tetamu Allah

Assalammualaikum..

Tak lama lagi nak masuk bulan Zulhijjah, maknanya dah nak dekat Raya Haji dan bulan untuk mereka pergi menunaikan haji....beruntung bagi mereka-mereka yang telah menjadi pilihan Allah untuk sampai di tanah suci...bukan semua org terpilih menjadi tetamu Allah. Saya juga dah lama tanam keinginan untuk pergi ke sana dari saya masih belum berkahwin lagi.....tapi masih belum dapat keizinan dari Allah...semoga satu hari nanti Allah izinkan saya sampai ke sana bersama suami & ibubapa saya.

Semasa saya di KLIA, Saya lihat ramai kaum keluarga menghantar saudara mereka yang ingin pergi menunaikan haji.. Di satu sudut terlihat suami isteri sedang berpelukkan sedang menangis sambil di kelilingi oleh anak-anak mereka barangkali, suasana di situ agak suram...pasti berat hati untuk melepaskan orang tersayang kan....berserahlah pada Allah semoga orang yang kite sayang berada di dalam jagaan Allah.

Saya teringat suatu ketika masa Abah & mak nak menunaikan haji..waktu tu hati pun agak sedih nak melepaskan dorang pergi..maklumlah tak pernah berpisah jauh beribu batu pun kan...so mmg pada mulanya hati agak risau..tapi saya yakin yang Allah sentiasa ada bersama mereka jika mereka di dalam kesusahan. Setiap hari waktu mak & abah di sana , saya dan adik beradik yang lain menunggu berita dari mereka....saya dapat rasakan kegembiraan mereka selama berada di sana..Thanks to Allah sbb telah menjemput abah & mak ke rumahNya.

Jadi bagi sapa yang keluarganya akan menunaikan haji, doakan agar semuanya baik-baik sahaja and yakinlah Allah sentiasa ada untuk mereka. Bukan mudah nak sampikan kaki ke Tanah Suci. Bersyukurlah keluarga kite di antara orang yang beruntung kerana telah di jemput Allah ke sana.

Harga makanan yang melampau!

Assalammualaikum......


Hari ni saya nk share satu pengalaman saya makan tengahari berharga RM120. Agak2 makan tengahari untuk 3 org harga mcm ni bagi korang mahal tak? Lauk kami sayur, telur goreng, ikan goreng & asam pedas. Dahlah masa tu kami kelaparan sangat-sangat...makan lambat dalam kul 2.30pm cari-cari kedai makan, akhirnya Allah menggerakkan hati kami untuk ke kedai tersebut yang berada di kawasan PULAI. Makanannya so-so lah, asam pedas lain dari kebiasaan kami makan, agak tidak boleh diterima oleh tekak ni.....huhuhu

Haiiishh mahal betul kos makanan skrg ni...kami sempat bertanya kenapa smpi harga sampai seratus lenih, rupanya sekeping ikan yang tak berapa nak fresh, agak lunyai dorang charge sehingga harga RM20 sekeping..kami ambil 3 slice bermakna RM60...oh..my..terkejut kami mendengarnya...at least if beli kat pasar dapat seekor ikan merah....kan..........

Kekadang dorang ni nak caj makanan melampau betul..huhuhuhu...caj makanan dengan harga yang tak sepatutnya belum tentu akan cepat kaya-raya tau..Apa yang penting rezeki yang berkat tu ....kan?

Ok lah..sekian luahan hati saya...moral of story before nak makan kena tanya dulu harga makanan tersebut....kalo tak nnti tak lah terkejut beruk bila nak membayarnya......hehehehe..

Pengalaman ini mendewasakan kami.... :)





Wednesday, 17 September 2014

Kita bukan yang sempurna.

Assalammualaikum..

Perbualan dengan rakan semalam membuat saya tergerak mencuri masa untuk menulis.

Sebenarnya saya cukup bersyukur dengan setiap dugaan yang Allah berikan kepada saya...At least jika saya lupa , Allah telah memberi peringatan kepada saya.Saya cuba terapkan pada diri bahawa setiap musibah yang Allah beri bukan kerana Allah membenci tapi kerana Allah terlalu menyayangi..

Saya bukan manusia yang sempurna dan tidak akan pernah sempurna, kesempurnaan itu hanya untuk Allah.Cuma ketika ini saya masih lagi mencari kekuatan untuk menjadikan diri saya umat Nabi Muhammad s.a.w yang mengikut segala sunnahnya. Hijrah ni bukan sesuatu yang mudah tapi penghijrahan ini sangat perlu pada diri seseorang... yang penting biarlah hijrah itu akan membawa kebaikkan kite dunia and akhirat.

Berbalik cerita perbualan saya bersama sahabat saya. Saya sangat menghormati sikap and pendiriannya. Dengan apa yang suami dia ada, beliau takut one day nnti beliau akan timbul perasaan RIAK. Bukan mudah kan untuk menjauhi perasaan sedemikian, adakalanya tanpa kite sedar percakapan kite mampu menimbulkan perasaan tersebut dalam diri kite. Kadangkala saya fikir keserdehanaan itu adalah jalan yang paling tebaik. Dalam masa yang sama menjauhkan diri kite dari perasaan suka membangga dengan apa yang kite ada. Saya mendoakan agar sahabat saya ini sentiasa di lindungi Allah dari perasaan sedemikian.Begitu juga dengan diri saya. Bila saya di atas , saya mengharapkan masih mampu melihat & mengingati yang dibawah.

Memang di akui,kebanyakkan kite sekarang ni lebih mementingan pandangan manusia dari pandangan Allah. Adakalanya kite ingin orang lain melihat diri kite ni hebat, sedangkan kite tak nak nampak hebat di mata Allah. Kite terlalu ingin menunjuk-nunjuk/bermegah dengan apa yang kite ada, sedangkan kite terlupa semua itu bukan hak milik kite selamanya.Itu hanya pinjaman yang Allah berikan kepada kite. Bila kite mati tak de satu pun yang dapat kite bawa kecuali AMAL yang kite buat di dunia ini.

Perasan kan bila kite buat kejahatan pun kite akan takut jika orang lain akan tahu segala kejahatan yang kite buat, tapi kenapa kite tak takut pada Allah? Jauh sangat kan pegangan kite. Kite malu pada orang tapi kite tak malu pada Allah...sedihnya diri bila kite mcm ni...kite mmg terlalu pentingkan dunia...itulah yang paling nyata.

Semoga Allah memelihara kite , membersihkan hati kite dari dosa-dosa semalam. Semoga Allah terus memberi kite petunjuk & hidayah.

Sesungguhnya hanya pada Allah tempat kite berserah.




Wednesday, 28 May 2014

Bila ujian Allah datang menghampiri >>>>>part 2

Alhamdulillah....sekarang ni sy mmpu luang masa untuk menyambung kembali entry sy before ni, bila janji kite kena tunaikan.... Kan...kan...seperti biasa, maafkan sy jika ia tak seindah bahasa, maafkan juga jika ia tak menepati citarasa....

Ok..kite sambung

Selama setahun lamanya sy bergantung ubat2an doc....selama setahun juga steroid bermaharaja di dalam tubuh badan sy...selama setahun juga sy membiarkan diri sy melayan keadaan kesakitan....selama setahun juga sy berulang alik ke hospital...selama setahun juga sy rasa sy sangat buang masa.....perasaan sy waktu tu...setelah setahun menghadapi semua ni...sama seperti mula2 sy tau tentang sakit ni...malahan ada waktu sy malu nk kuar ke mana2....bila cuti sy banyak menghabiskan ms di rumah....sy ada rasa malu utk jmpa org disekeliling....sy tak suka org Tanya itu ini lagi2 perubahan fizikal sy.....

Sampai satu masa, Allah Maha kuasa, dalam sedang sy melayari youtube, sy terbuka  video pengalaman seorang Ustaz (UKE) yang telah menerima ujian dari Allah dan beliau telah berkongsi bagaimana beliau menghadapi setiap ujian Allah itu dengan tenang....setiap pengalaman Ustaz & cara Ustaz itu menangani masalah beliau sangat memberi kesan kepada sy....sy selalu fikir, sy di uji dengan dasat...tapi sebenarnya ada lagi menerima ujian lagi berat dari sy....sejak dari itu, sy mula fikirkan secara rasional...sy semakin banyak membaca nota-nota tentang dugaan Allah berikan kepada setiap hambaNya....dari situ sy betul2 faham bahawa setiap manusia/hamba dalam dunia ni mmg tak akan lepas dari menerima ujian Allah...ujian yang diturunkan dalam pelbagai bentuk...sesungguhnya ujian itu ada banyak kelebihan nya....Walau ia perit , namun yakinlah pasti akan ada manisnya....

Bila sy fikirkan kembali, bila mana Allah Tarik nikmat kesihatan sy, sy mula rasa, sesungguhnya apa yg kite ada, apa yang sedang kite pakai guna, apa yang kite rasa hak milik kite kekal selamanya, sesungguhnya bukanlah milik kite sepenuhnya....semuanya adalah hak Allah, Allah berhak melakukan apa sahaja....dan hanya Allah tahu apa terbaik untuk hamba-hambaNya....setiap kejadian sngat membuka mata...mungkin selama ini sy terlalu takbur dengan apa sy ada....mungkin Allah ingin beri peringatan kepada sy agar jangan terus menerus bersikap begitu....mungkin juga Allah ingin menguji tahap kesabaran sy dalam menerima ujian.....sesungguhnya sy mmg benar-benar lemah....sangat lemah.....

Setelah sy mampu yakinkan diri atas setiap kejadian....maka sy melakukan apa yang UKE lakukan, setiap hari sy cuba dengar bacaan al quran, setiap hari sy cuba baca Al Quran, setiap hari sy cuba amalkan berzikir,sy cuba kerap berselawat semampu yang sy bole..sy kena yakin dengan kelebihan kalimah2 Allah...sy yakinkan diri sy bahawa pasti banyak mukjizat yang terkandung dalam al quran ini....sy yakin penyembuhan segala kesakitan semuanya dari Allah.....dari makan steroid dengan dos yang tinggi, sy kurang kan sendiri dos ubat2an yg sy ambil....

Ketika itu, sy msih belum mampu berjalan dgn baik....kaki sy sngat sakit bila melakukan pergerakkan, bila doc buat MRI kat kaki, ada pendarahan area lutut, doc advice suh sy buat operation untuk buang darah tersebut...tapi doc bg ms seminggu utk sy fikirkan....seriously sy sngat takut, sy berdoa kepada Allah semoga tiada operation yg akan berlaku...dalam masa yg sama sy masih melakukan amalan-amalan yg telah sy nyatakan di atas.....tiba ms jumpa doc....Maha suci Allah, Allah mendengar rintihan sy, ketakutan sy....operation yang akan dilakukan kepada sy terpaksa di batalkan atas sebab bimbang ianya memberi kesan lain kepada penerimaan badan sy....Alhamdulillah....sy bersyukur tak terhingga...tak Kira apa alasan yg sy dengar, yg penting sy tak perlu menghadapi operation tu.....

Dan sy rasa, itulah Kali terakhir sy jumpa doc, kerana selepas itu sy decide sendiri untuk tidak bergantung pd ubat hospital....sy cuba makanan2 sunnah Nabi .....sy minum air zam2 bergelen2...sy makan madu....sy amalkan pemakanan habatussauda.....seperti sy kata...sesungguhnya setiap kejadian dtg dari Allah,setiap kesembuhan juga milik Allah.....sy rasai perubahan diri sy sedikit Demi sedikit...selama 6 bulan sy amalkan semuanya.....semua ubatan hospital sy ketepikan....tanpa jemu sy terus makan makan2an natural....alhamdulillah sy rasa perubahan diri....dari tak bole melompat, Skrg mampu melompat, dari x boleh berjogging, skrg mampu berjongging...walaupun tak pulih sepenuhnya namun sy still rasa bersyukur tak terhingga kepada Allah atas kesembuhan ini.....Allah kembali memberi sy pinjaman milikNya...

Hari ni..hampir genap setahun tak jumpa doc....tak makan ubat2an hospital....sy berserah pada Allah...doc pernah bg tau....sakit sy ni tak mampu duga..bole serang tiba2...bole serang organ dalaman, bole serang otak....kawan2 yg sy baru kenal dalam persatuan SLE juga bg tahu sy perkara yg sama....ada pesakit kat ICU, ada yg meninggal kerana doc kata tak makan ubat2an..sakit sy hanya bergantung pd ubat (ini doc yang cakap) tapi doc bukan Allah..bukan yang menjadikan kite...segala tu semakin yakin kan hati sy.,.,ajal maut tu kat tangan Allah....bila nyawa diambil dalam bentuk & keadaan mcm mana pun...bermakna sudah tiba msnya...jadinya sy tak perlu risau...ape pun keadaan tetap sama....sy berusaha dengan cara sy...tak mungkin sy berputus asa....sy bergantung pd Allah sepenuhnya....sy hanya berusaha dan Allah yang menentukan jalan ceritanya...yang pasti ianya yg terbaik untuk hamba-hambaNya...sesungguhnya Allah Maha mengetahui....maha penyayang lagi maha pengampun....

Ini kelebihan dugaan...bila kite diduga, serba sedikit kite mampu faham ape sebenarnya kehidupan...serba sedikit kite faham siapa kite dibumi...serba sedikit kite faham kedudukan diri kite sebenar....betapa kerdilnya diri kite jika ingin dibandingkan kekuasaan Allah....terlalu kerdil.....

Alhamdulillah terima kasih Ya Allah, atas setiap apa yg telah diberikan kepada sy....

Assalammualaikum.....

Bila ujian Allah itu datang menghampiri >>>PART 1

Assalammualaikum...

Entry kali ini mengkin agak panjang dan mungkin agak menjemukan...segala perasaan yang dtg amat di kesali....terima kasih :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dalam masa menginjak beberapa hari lagi.....May hampir melabuhkan tirainya, maka Jun akan muncul menjelma..Bulan Jun ni genaplah 2 tahun perkahwinan bersama suami tercinta...banyak suka duka perkahwinan yang kami lalui..Alhamdulillah bersyukur pada Allah , kerana mengizinkan kami untuk terus saling menyayangi, berkongsi kehidupn ini di dunia sementara, akhirat juga kekal selamanya..

Bila sy imbas kembali di awal perkahwinan kami, banyak kemanisan walaupun ada dugaan yang harus kami tempuhi...tapi pengalaman itu mematangkan saya untuk meniti hari-hari mendatang...sy wajib bersyukur atas apa yang Allah berikan...tak kira samada ia dalam bentuk kemanisan, kebahagiaan, kesakitan dll lagi..kerana apa yang Allah berikan pasti ada hikmah dan kebaikkan yang tak mungkin sy ketahui...Allah yang maha mengetahui segala dan setiap kejadian....

Ingat lagi ketika waktu pertama kali saya di duga ketika kami sah menjadi suami isteri, ketika selesai majlis rumah sy and sedang buat persiapan di majlis rumah suami sy, waktu itu kesihatan sy on off, sy fikirkan mungkin kerana sy kepenatan, tapi smpi satu tahap pergelangan tangan sy membengkak sehingga sy tak mampu nk mengerakkan tangan sy, tingal sehari majlis menyambut menantu..suami ambik keputusan untuk membawa sy ke klinik yg berhampiran, pd mulanya doc buat tanggapan sy ada gout, tapi after check darah , sy sebenarnya bebas dari sakit gout..makanya doc advice kami untuk refer ke pakar. dikhuatiri menghidapi RA (satu penyakit yang berkaitan dengan saraf & sendi & tentang sakit ni juga sy ada share kat entry before ni). so waktu tu doc bekalkan sy hanya dengan ubat susut bengkak  & tahan sakit...kami ambil keputusan after majlis akan buat rawatan lanjut di hospital pakar.

After majlis rumah suami, kami pergi buat rawatan susulan di hospital pakar (Colombia Asia), waktu itu doctor ambil sample darah di masukkan dalam 4 tabung kecil untuk di buat ujian makmal, after seminggu doktor minta kami datang semula untuk melihat hasil keputusan darah sy... Seminggu kemudian kami jumpa doctor untuk melihat keputusan darah sy, dan keputusannya adalah positive bahawa sy menghidap penyakit LUPUS/SLE (dah pena cerita kat entry before ni)....seriously masa sy dengar LUPUS/SLE, sy tak de ape2 perasaan sekali..sbb kerana mungkin sy tak mengetahui apakah sakit ini....yang lebih menjadi pelik pada diri sy ketika itu, doc buat kad appoinment untuk sy berjumpa beliau setiap minggu untuk ambil sample darah sy...waktu tu sy fikir....ape jenis sakit sy ni????bahaya ke???krtikal ke smpi kena ambil sample darah tiap minggu?? so waktu balik tu sy penuh pertanyaan, doc bekalkan sy banyak ubat-ubatan tika itu......yang pastinya doctor kata ia mengandungi  steroid agak tinggi....doc advice sy makan ubat seperti yang telah ditetapkan...untuk menggelakkan dari serangan sakit yang tidak sy sangka....ketika perjalanan pulang, sy terfikir-fikir apakah sebenarnya sakit saya ini..smpi dirumah, sy mengunakan kemudahan yang ada, mencari maklumat....apakah itu SLE/LUPUS...bila baca satu persatu, penerangan demi penerangan, juga membaca pengalaman mereka yang menghidap sakit ini....Ya Rabbi....seriously sy rasa masa tu,kosong.....tertekan....... sy mempersoalkan dalam hati "dugaan apakah ini??" (Jahilnya sy ya Allah...ampuni sy yg hina ini....)..

Bila sy dah tahu tntg reality sebenar penyakit sy hadapi ini, seminggu berturut2 sy tak lepas2 untuk cari info untuk diri sy...sy print segala yang ada....terus terang perasaan waktu itu sangat down...yessss...down....adakalanya dalam diam menangis sendiri....ya Allah....stress....semakin stress...bila sy dalam keadaan begini, penyakit sy hadapi semakin hari semakin teruk sy rasakan....kondinasi badan semakin lemah....sendi2 semakin membengkak.....setiap hari sy telan ubat-ubatan yang doc bekalkan kepada sy.....setiap minggu, sy terpaksa menahan untuk membenarkan jarum masuk di urat2 sy...setiap minggu...kena ambil darah...Allahu...Doc minta sy jgn fikirkan...doc advice jgn beri tekanan pada badan..kerana jika badan sy menerima tekanan , tindak balas badan sy akan menjadi lebih buruk....waktu tu...setiap hari sy rasa demam....badan semakin lemah tak bermaya....bila dalam keadaan begitu, st ape pun keje sy tak mampu nak buat.....adakalanya sy hanya terbaring.....kaki membengkak, sy tak mampu nak berjalan....berat badan naik mendadak...dari 49kg naik ke 60kg...tak mampu untuk sy terangkan perasaan sy ketika itu.....tapi ......Alhamdulillah sy bersyukur pada Allah kerna kurniakan sy seorang suami yang sangat budiman, baik hati, sentiasa berada disisi sy ketika sy menghadapi musibah sedemikian....beliaulah yang menyediakan makan minum sy ketika sy terbaring kesakitan, beliau lah yang urutkan kaki sy ketika sy mengerang kesakitan akibat kaki membengkak dengan tiba-tiba,beliau lah yang letak minyak pada kepala sy ketika sy mengadu kepala sy bagai nak pecah akibat menahan kesakitan...derita sy tanggung hanya Allah yang maha mengetahui...sy tak mmpu nak gambarkan apa yg sy rasai ketika itu....Terima kasih ya Allah kerna kurniakan lelaki yang sebaik ini dalam kehidupan saya......orang lain tak mampu lakukan seperti apa yang telah dia lakukan untuk sy....beliau lah insan yang terlalu mengambil berat terhadap kesakitan sy selain mak sy sendiri....semoga sy juga akan melakukan perkara yang sama atau lebih dari itu jika beliau di uji seperti sy.....sesungguhnya Allah maha penyayang kepada hambanya...saat Allah menguji kesakitan kepada sy, Allah kurniakan sy seorg suami yang mengambil berat terhadap isterinya....Alhamdulillah..terima ksih Allah.

Selama hampir setahun sy melalui kesakitan ini....penyakit yang dtg secara tak di sangka, adakalanya sangat teruk bila ia datang menyerang & adakalanya sy mampu menahan rasa kesakitan yang dtg.....ada satu waktu ketika, sy pernah tak mampu berjalan, hanya mengesot2 dalam rumah untuk dari satu tempat ke satu tempat...dari pengalaman itu baru sy rasa perasaan mereka yang tak mempunyai nikmat kaki..sesungguhnya Allah telah menarik nikmat dari sy, sebelum ini, sy mampu melakukan apa shaja & akhirnya hanya sekelip mata Allah menarik nikmat kesihatan itu dari sy...sy tidak mampu melakukan apa-apa, hanya mengharapkan ihsan suami, mak and famly untuk membantu diri sy menguruskan kehidupan seharian sy.......ya Allah...terima kasih di atas pengalaman manis ini...

~~~~~~~~~~~~~

Macam mana sy positivekan diri, dari manakah sumber inspirasi sy perolehi sehingga sy mampu menghadapi dugaan dari Allah ini, sy akan share di entry akan datang.....tak tahu bila....ikut kesesuaian masa.....jika di izinkan Allah..insyaAllah sy akan berkongsi pengalaman sy sepenuhnya.....jumpa lagi..

Assalammualaikum...............



Thursday, 17 April 2014

10 April Lahirnya insan yang dikagumi dimata sy iaitu M.A.K

Assalamualaikum

Sebenarnya sy dah draft entri ni masa birthday mak, tapi kerana kekangan masa jugalah buat kan ianya tertangguh begitu saja....Entri kali ini saya tujukan khas untuk Mak. Insan yang sentiasa bersama saya tika saya susah & senang....

Pada 10 April 1950
Lahirnya seorg insan yang mulia
Yang telah melahirkan saya ke dunia ini
Dia adalah syurga saya
Ketika saya kecil hingga sebelum saya menjadi seorang isteri
Dia banyak mengajar saya erti kehidupan
Dia yang selalu tegur saya if saya buat kesilapan
Dia yang mengajar saya mengaji
Dia yang memberi nasihat
Dia yang memujuk saya if saya bersedih
Dia yang menyusukan sy tika sy lahir ke dunia
Dia yang berjaga siang & malam demi memastikan sy membesar dengan sempurna
Dia mengajar sy berzanji
Dia jaga saya tika sy sakit
Dia yang mengajar sy mengaji
Dia yang cubit sy kalau saya salah bacaan tajwid dalam alquran
Dia yang memberi sy upah jika saya membantunya membersihkan rumah
Dia yang tak jemu bising pada sy jika saya selalu tertinggal untuk untuk hadir ke sekolah agama
Dia yang memberi kata semangat tika saya merasa down
Dia yang selalu memberi semangat jika saya masuk apa-apa pertandingan
Dia tak pernah lupa ucap tahniah jika saya memenangi mana-mana pertandingan
Terlalu banyak dia lakukan untuk saya, hingga saya tak mampu senaraikan satu persatu
Dia..dia selalu ada dengan bersama saya...Dia selalu di hati saya....

Saya tahu...saya banyak sakitkan hati dia
saya tahu...Saya selalu buat dia susah hati
saya tahu...Mungkin tanpa sedar saya buat dia menangis
Allahu....maafkan sy
Kerana telah melukakan hati syurga sy

Masa sy kecil, masa sy sekolah hingga sekarang
kalau sy sakit
Mak lah antara org yang paling risau
Kalau sekolah dulu after sukan sy sakit kaki
Mak akan sapu and urut kaki sy yang bengkak
If balik jumpa mak skrg ni pun, mak masih amik minyak & urut kaki sy
walau tanpa sy minta
Sayangnya mak kat anak-anak

Saya ingat dulu-dulu ms sy sekolah
Bila mak bising-bising cakap itu ini
Saya rasa jemu bila mak asyik nasihat benda yang sama
Tapi mak memang tak pernah jemu
Mak nak kite jadi orang yang berguna
Bila sekarang ni, bila dah meningkat dewasa
Baru kite tau apa yang mak cakap tu tak pernah salah
Tapi lumrah jiwa org muda biasanya suke memberontak
Selalu tak nak fikir panjang

Arghhhh..bila sy berbicara tentang mak
Saya pasti rasa nak menangis
Sbb..............
Sy tak tahu smpi bila Allah akan pinjamkan mak pada sy
Sy tak tahu berapa panjang lagi masa sy akan dapat merasai kasih-sayang mak
Keberkatan hidup anak-anak adalah dari doa seorang ibu
Mungkin sy akan tinggalkan mak or mak yang akan tinggalkan sy dulu

Seriously Mak seorang yang sangat sy kagumi
Mak seorang yang sangat kuat
Menangani anak-anak yang bermacam ragam bukan sesuatu yang mudah
Tapi Mak tak pernah mengalah
Mak bukan seorang yang mudah mengalah
Mak seorang yang cekal
Mak seorang superwoman dimata saya

Saat ini, saat sy tak tahu sapa akan pergi dulu
Perancangan Allah tiada siapa yang tahu
Tapi apa yang sy tahu...Sy ingin pastikan mak happy dari segala sudut mcm mana pun
Apa yang saya mahu...Sy ingin bawa mak kemana tempat yg sy pergi
Semoga Allah memperluaskan rezeki sy
Selama sy bekerja, mak tak pernah meminta-minta untuk dapatkan itu ini
Bila bg sesuatu, mak selalu cakap "buat susah-susah je, mak dah ada ni, x payah beli2 lagi"...tapi sy tahu mak rasa happy
Melihat senyuman di wajahnya buat sy rasa tenang
Melihat senyuman di wajahnya buat sy rasa gembira
Apa yang sy lakukan skrg ni pun masih tak mampu membalas setiap pengorbanan yang pernah dia lakukan untuk Saya
Jurangnya masih terlalu jauh untuk disamakan pengorbanannya

Sayang Mak smpi sy mati
Moga di akhirat nnti Allah masih menemukan kita.

HAPPY BIRTHDAY MAK!!
Semoga kite masih diizinkan Allah untuk berjumpa di hari lahir mak pd tahun akan datang.

Tuesday, 8 April 2014

Nota Diri

Assalammualaikum..

Selamat & Selamat & selamat pagi


Sesungguhnya Kami telah menempatkan kamu sekalian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi (sumber) penghidupan. Amat sedikitlah kamu bersyukur.” (Surah Al-A’raaf; ayat 10)

kita sebenarnya tidak layak untuk mempertikaikan apa yang Allah telah sediakan buat kita. Kita seharusnya sedar akan hikmah dari apa yang Allah jadikan. Mungkin itu adalah balasan yang terdahulu dari dosa kita. Ataupun mungkin sahaja dugaan Allah membuatkan kita lebih mengenali siapa kita dan tujuan kita hidup di atas muka bumi Allah ini. Iringilah dugaan ini dengan redha dan penuh kesabaran.

Cuba sama-sama kita renungkan, dengan usia kita yang telah menjangkau kedewasaan ini, adakah terlihat usaha dan jasa kita pada agama seperti sahabat-sahabat baginda SAW dulu, ataupun seperti Rasulullah SAW sendiri? Pasti sukar untuk menyatakan ia telah terlihat. Hanya dibibir menyatakan Rasulullah SAW adalah qudwah hasanah, namun ke mana pergi praktikal hadis yang sepatutnya diikuti?

Monday, 7 April 2014

What gift should i give to my mom for her birthday?

Assalammualaikum...

Its my mum's birthday on this Thursday.(10/4)
Every year i buy her a shoes or handbag
Now , I have no clue what to get her
I want to get something thoughtful
any suggestions??


Love you "Mak".

Thursday, 3 April 2014

Ayam Masak merah Simple

Assalammualaikum...


Hari ni sy nak share satu masakkan ayam merah paling simple....dan ini adalah salah satu makanan favourite sy, apatah lagi jika di hidangkan bersama nasi himpit...ouuuuchhhhhh.....


BAHAN-BAHAN

Ayam 1 ekor - potong ikut suka & di Goreng sederhana
bawang Besar - kisar
Bawang putih - kisar
Halia - kisar
Serai - kisar
Cili kering - kisar
sos cili

CARANYA
 
  • Tumis bahan kisar sehingga naik bau
  • Masukkan sos, biarkan sehingga minyak naik
  • Masukkan Ayam yang sudah di goreng & tunggu sehingga kuah pekat
  • sedia di hidangkan
  • letak hiasan daun sup di atas ayam masak merah tadi
"Selamat Mencuba kawan-kawan"




ayam yg dah di goreng

sedang di masak...


Wednesday, 2 April 2014

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hmmm dah lama giler tak leh post entri baru..gila ah...

nak log in tak bole..nak post baru tak leh...ape pun tak bole laaaaaaa...

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...dengan izin Allah, hari ni aku leh masuk semula ke sini.....

See you!you!you!