Tuesday, 16 July 2019

"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum...

Mulat.

Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ingat tentang Mulat. Mana tak beremosinya, kerana asbab adanya Mulat lah aku start active dan timbulnya rasa kasih sayang yang tebal terhadap haiwan yang lain.

Mulat ni aku bela setelah berbelas-belas tahun aku dah tak bela kucing, itupun orang bagi pada aku..kononnya sebagai hadiah..aku layan mulat ni macam baby..balut dia bila tidur , tidurkan sebelah aku siap berslimut bagai 😂 dalam 2 minggu macam tu, aku kesian kat mulat sebab dia keseorangan tak de kawan..jadi aku tanya pada orang yang bagi aku kucing ni, yang aku nak carikan kawan mulat, dan orang tu bagitahu sebenanrnya mulat ni ada 3 lagi adik beradik lain. 1 ekor ada orang dah ambil..so tinggal 2 ekor..pada mulanya aku just nak ambil sekor je , tapi memikirkan kesian lagi sekor tinggal sorang2..jadi aku decide ambil 2 ekor sekali. Maka aku bagi nama dorang Mulat, Pocil, Popit.

Ni la tiga beradik tu , comel kan ? hihi msa ni umur 1 bulan lebih


Tapi mereka ni semua tinggal kenangan , satu persatu dah tinggalkan aku 😔

Mulat mula-mula yang hilang, mulat tak balik 1 hari..aku risau sangat, malam esoknya mulat balik dalam keadaan lemah sangat, bontot dia penuh najis...jadi aku cuci..tapi lepas tu mulat terus hilang tanpa khabar berita, aku tak tahu lah masih hidup atau dah pergi tinggalkan aku. Mulat ni sepanjang dia ada dengan aku, setiap kali aku balik rumah..dia sentiasa welcome kat aku, tergedik2 terguling2 kat depan pagar. Bila dia tak de, setiap kali aku balik dari mana-mana, aku rasa sunyi dan terbayang-bayang dia depan pintu pagar.

kemudian selepas mulat, Popit pulak tinggalkan aku, masa popit ni agak tragik sikit, popit dia pergi masa dia tengah mengandung. masa tu aku agak noob tentang hal kucing, mungkin popit tak bole nak beranak tu yang buat dia mati, aku memang tak jangka sebab tu kali ke 2 popit nak lahirkan anak. Jadi aku tak fikir akan ada masalah, bila aku tengok popit semakinlemah, aku bergegas nak bawa popit pergi VET, tapi tak sempat....popit pergi dengan tenang. Jujur aku meraung masa tu...aku call akkak aku , aku mennagis sedu-sedu..aku rasa bersalah sebab lambat bawa popit ke VET. hmmm maafkan ami opit. 😞 anak-anak popit semua dah "Pergi" juga, tak de sekor pun yang tinggal.

Finally, Pocil pun tinggalkan aku, Pocil pun pergi masa dia mengandung tapi pocil ni pergi dengan tiba-tiba..mungkin dia sakit tapi aku tak perasan, aku jumpa dia terbaring ket depan rumah dengan keadaan yang lemah , mulut dia bersemut , keadaan dia nazak masa tu. Pocil ni dari kecil memang sangat manja dan rapat dengan aku, sangat rapat, dia kalu nak tidur mesti dia tidur dekat dengan aku. Dari kecil dia ni memang agak istimewa, teletah dia sangat menghiburkan hati. Dia tahu aku tengah sedih, kalau aku mennagis..dia memang akan datang kat peha aku, seolah nak tenangkan aku, aku tulis ni pun bergenang mata aku..aku rindu semua. Tapi setakat tu je Allah izinkan aku bela dia , dalam setahun lebih. Yang ada sekarang hanyalah generasi pocil. Si Mucuk.

Nak kata aku sedih? jangan tanya soalan mcm ni, sebab hanya orang bela kucing je tahu perasaan tu macam mana. Sapa-sapa yang bela kucing, bila kucing dia mati dia tak nangis kan, aku respect gila kat orang tu.

Okaylah, hati aku tak tenang bila start cerita tentang dorang. Rasa sedih pun ada.. Kita jumpa next entry. Daaaaaa ~~~




Si Blackie

Assalamualaikum & Selamat Pagi,

Have a good day everyone 😊

Hari ni aku nak bercerita pasal Blackie, Blackie ni seekor anjing yang kawan aku bela untuk jaga kedai dia, dalam 2 minggu sekali aku melawat si blackie, bagi dia makan and berbual-bual dengan dia. Sampai satu tahap blackie ni dah kenal aku and agak rapat dengan aku.

Persekitaran blackie ni ada juga bulus-bulus yang sedang di rawat, bila aku bagi blackie makan dalam masa yang sama aku ambil kesempatan untuk belai sekali bulus-bulus yang sakit tu, yang kelakarnya bila blackie nampak aku layan bulus-bulus tu , blackie ni akan tunjuk dia jeles , dia akan bising dan protes. sampai pagar yang tempat hadang dia dilanggar-langgar, dia akan keep buat macam tu selagi aku masih pegang bulus-bulus tu.

Jadi nampak tak kat sini, binatang pun ada perasaan... Rasa cemburu, rasa ingin di sayangi dan sebagainya. Macam mana kita boleh kata binatang ni tak de perasaan? Dia pun ada rasa sakit bila di sakiti. Cuba kita letakkan diri kita tempat mereka, bila mana mereka tak mampu buat apa-apa bila mereka di sakiti oleh manusia. Kenapa kita tak tanamkan  dan semaikan rasa kasih sayang kepada makhluk Allah yang lain? mereka juga ada hak di bumi Allah ini.

Jadi selagi kita hidup kat dunia ni, sayangilah sesama makhluk..buatlah kebaikkan selagi kita mampu..asalkan apa yang kita buat itu tidak membawa kesan kepada orang lain. Tak rugi apa pun kan.

Done membebel.


Monday, 15 July 2019

Hasil rawatan kucing kena Sporo

Assalamualaikum & selamat Pagi kawan-kawan,

Have a blessed day!

Hari ini aku nak sharekan hasil dari aku rawat kucing SPORO menggunakan bahan-bahan yang aku share before ni dalam post aku.

Alhamdulillah ,aku bersyukur dengan izin Allah , kucing aku rawat tu dah semakin nampak perubahannya. Semoga Allah izinkan dia untuk sembuh, aku hanya berusaha , selebihnya biarlah Allah tentukan.

Maaf ya, mungkin gambar aku share ni buat sesetengah orang akan merasa geli. Tapi aku share untuk record aku juga.

okay, kalau kita tengok dalam pic ni, Kulat mula menyerang kaki si bulus ni

In Pain, tengok airmuka dia pun kita boleh tahu 😔



After 1 Month rawat


Nampak luka kat area hidung semakin mengecil




Alhamdulillah , kalau tengok after sebulan aku rawat bulus ni, nampak perubahan ketara pada luka-luka dia, segala penat lelah aku selama ni rasa terbalas.

Aku tak tahu nak describe perasaan aku, tapi aku happy sangat-sangat, aku bersyukur Allah ringankan kesakitan bulus tu. Semoga Allah kurnikan kesihatan seperti sediakala pada bulus-bulus yang aku sedang rawat. Ada 4 ekor lagi. 

Doakan ya kawan-kawan.



Thursday, 4 July 2019

Cara aku rawat kucing Sporo

Assalamualaikum,

Semoga kita semua sentiasa berada dalam lindungan Allah hendaknya.

Actually aku menulis ni hanya untuk record aku, mana tahu bila aku dah tua nnti aku kurang ingat, jadinya aku bole buka balik and baca kat blog aku ni 😂

Aku malas nak bebel panjang aih..ni ubat dan cara2 aku rawat kucing sporo, cara kita mungkin tak sama.

Pastinya untuk mereka yang bela kucing , pada mulanya mmg tak akan tahu apakah ciri-ciri sporo jika terkena pada kucing kita..sampailah ia akan nampak kudis-kudis yang semakin lama semakin merebak dan membesar. Kebiasaan Kudis sporo akan ada di telinga, hidung kaki dan ekor.

Untuk mereka yg masih belum pasti, first sekali kena bawa VET untuk buat ujian pada kucing kesayangan anda. itu jalan mudah nak tahu bahawa kucing kita tu ada sporo or tak.

Macam kucing aku pada mulanya , dorang akan bersin berpanjangan, kemudian keluar kudis-kudis kecik kat telinga, kemudian kat kaki dan hidung. Yang penting bila dah tahu kucing kita kena sporo, tolong asingkan dari kucing yg lain, bekas makanan pun jangan share dengan yang lain,  Kurung (hati kena kental masa ni), sbb kucing kita akan merayu-rayu minta keluar.

Bila aku tahu kucing aku kena sporo, ubat-ubat biasa aku gunakan aku share kat bawah ni,


 
INOX - RM70

Inox ni kalau nak beli kat farmasi biasanya kena ada surat kebenaran doctor, tapi ada jenis farmasi yang okay je. ubat ni berbentuk kapsul. Aku hanya bg 1/2 kapsul ( ikut saranan doc) samada letak kat wetfood or direct terus masuk mulut kucing tu. kena bagi setiap hari tanpa gagal sehingga kucing sembuh ye.

Himalaya Liv 52 - RM 25

Ubat Liv.52 ni ubat hati , inox tu sebenar ubat manusia untuk bunuh kulat dalam badan, jadi untuk protect hati kucing , kita kena bagi sekali ubat hati ni untuk buang toksin dalam hati. ubat ni berbentuk pill , jadi aku hancurkan dan masukkan dalam makanan kucing sekali. ubat ni tak kisah nak bg makan samada setiap hari atau selang. Ubat ni merupakan suplement, jadinya ia tidak mendatangkan bahaya kepada kucing jika di ambil selalu.

PROGANIC - RM 25

Proganic ni aku gunakan untuk semburan luka luaran, untuk bagi luka cepat kering. Ianya hanya bukan untuk kudis sporo , untuk luka-luka yang lain pun boleh di guna pakai, proganic ni manusia ngan haiwan boleh guna. so amat jimat disini ye.. harga pun pada aku , masih lagi mampu milik..


MULTIVITAMIN RM 12

Selain itu aku juga ada beli multivitamin tambahan, untuk bagi pada kucing aku, aku beli kat HERO PET STATION, dorang dah packing siap-siap.


VIRGIN COCONUT OIL

Kalau ada model lebih sikit , boleh beli Coconut oil ni untuk si bulus, campurkan dengan makanan dia. Kalau aku, aku campurkan dlam ikan yang aku kisarkan. Fungsinya adalah untuk meningkat imun anak bulus kita. Harga dia aku lupa laa berapa aku beli ritu, dalam RM3+.++ macam tu kot.

So ini je ubat-ubatan yang aku guna untuk kucing-kucing yang kena SPORO. Aku hanya berusaha, selainnya aku tawakal pada Allah, Dia yang maha beri kesembuhan..at least kalau kucing tu 'PERGI' sekali pun..aku dah usaha apa aku mampu dari biarkan dia menahan kesakitan.

Suka untuk aku ingatkan ; untuk merawat kucing sporo ni memerlukan kesabaran yang tinggi, kesembuhan kucing itu mengikut antibodi kucing itu sendiri, ada yang makan masa sehingga 3-6 bulan. ada 1 bulan je dah nampak kesannya.. So plss plsss plssss Jangan give up. say no to PTS (put to sleep)


Tuesday, 2 July 2019

Hati tak kuat

Assalamualaikum..

Selamat pagi kawan-kawan.

Dah abis raya ni, jadi rumah terbuka masih on? so dah pi timbang belum tu? hihi

Saja hari ni yang buat entry ringkas tentang hati aku sekarang ni yang sangat tak kuat handle kucing-kucing yang tengah sakit.

Aku kesian sebab aku kurung dorang, lagi-lagi kucing yang sakit sporo. Bukan sekejap nak ubat dia..lama..so lama lah dorang terkurung. Seriously aku sedih..hati aku tak kuat..aku kekadang jadi depress sendiri tengok kucing-kucing tu,😔

Yang Paling kritikal bila aku ingat kucing-kucing tu aku akan menangis  😓 haiish










"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum... Mulat. Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ...