Tuesday, 25 September 2012

Untung jadi BOS kan? Entry tidak bergambar :)

Hahaha tittle agak berlebihan tak?oooo tak laaa just biasa2 aje dong...

Ok lah, kali ni jiwa saya meronta-ronta nak bercerita tentang BOS...bila jadi bos..mesti orang akan cakap.untung laaa jadi boss, gaji besar, arah2 orang je suh buat keje....senang laaaa...kan?kan?eh..jgn nak tipu laaaa kalo tak pernah nak dengar ayat mcmni k :) , saya yakin yang korang sendiri pernah geram or ape2 lah kat boss korang, tak kira sama ada dia ada lah direct boss korang atau.....bukan direct boss....kadang2 yang bukan boss pun lagaknya mcm bossss (ini dah kira keinginan melampau kan?,siannn) meh saya nak cerita sikit beberapa situasi yang berlaku yang berkaitan dengan apa yang saya sedang perbicarakan...hehhehhe

SITUASI 1

Perbualan diantara Si A dan Si B

Si A : Isk geram betul lah aku, banyak laa kerja nak kena siapkan, mana satu aku nk buat ni, aku pun dah tak tau

Si B : Eh! asal ni.keje apa lak?rileks laaaa buat dulu mana yang urgent..

Si A : ahhh....pada aku semua urgent, boss boleh plak nak minta semua dalam masa terdekat ni..dia boleh laaa..main arah..yang teruk nye kite..

si B : nama pun bosskan....untung jadi boss ni kan....

Si A : Memang lah untung, gaji besar, tapi kekadang tak tau nak buat apa...ada kuasa dia sbgai seorang boss je laa....#@&3+


SITUASI 2

Si C : sakit hati tul dengan boss aku tu

Si D : sabar lah....dia kan boss...apa dia buat?

si C : ada ke suh aku buat keje orang lain, men terima je task..yang teruk nya anak2 buah dia laaaa, mcm aku ni...

Si D : tak pe, kau luahkan jer, walau aku ttak dapat buat apa2..at least, ko leh luahkan apa yg kau rasa..kurang sikit stress ko..ye tak?hehehehe

si C: hai...apa laaa nasib....untungkan jadi boss ni....


SITUASI 3

Si E : aku benci giler kat boss aku!nak mam...puih, mentang2 lah dia bos sesuka hati je nak buat apa

Si F : napa?napa?

Si E : Ntah laaaa, susah laaa aku nak cakap, mmg jenis dasar boss tak leh nak pk!

Si F : senyum......


ok..bila kite perhati ketiga2 situasi di atas..jelas di nyatakan di sini kekadang ramai yang mengata boss sendiri kan....sian sapa yang jadi boss ni...baik pun kena ngata, kurang baik apatah lagi....ada yang kena sumpah seranah pun ada..nasib seorang boss..

Tapi ada sesuatu keadaan tu, kita tak leh nak salahkan boss, kekadang dah memang tugas boss memastikan semua kerja berjalan dengan lancar...tat y laaa dia mengarah2 bagi memastikan keje semuanya siap sebelum sampai dateline....itu dah mmg keje dia....kite ni pun sometimes tak pena nak faham, main sembur kat boss pun tanpa kita faham apa sbnarnya yang buat kite buat...bila kite ni jadi seorang boss, baru lah kite rasa, apa yang boss kite rasa....kekadang pun, boss ni pressure teramat...kena "push" dgn pihak2 yang lain....jadi sama2lah memahami..ye tak? tapi kalau jenis boss yang pandai cakap je...keje suruh orang buat...mmg takleh pakai laaa...opsssss! sorry...ni adalah kenyataan umum....jgn marah k...ramai gak menyirap dengan keadaan sebegini....salary ofcos laaaa lagi besar...so pressure sepatutnya lagi besar...kalo satu hapa pun blurr....mcm ne orang2 kat bawah nak achieve apa2...ye tak?

Dan mcm mana agaknya bila korang tangani boss yang mudah lupa ek?? oooo semestinya satu cabaran yang hebat yang akan korang hadapi kan? argghh lagi2 bila ia melibatkan satu situasi yang sangat2 penting.....menakutkan bukan?

so entry ni tak de berkaitan dengan siapa2 yang ada di sekeliling, semua ni tercetus bila saya membaca dilema sebagai seorang pekerja & juga sebagai seorang boss...hehehhehe..mesti ramai yang mengalamai situasi yang saya sebutkan di atas...semua itu adalah normal....kat mana2 pun ia akan berlaku...so hadapi lah denga COOL.....

taraaaaa.....



Saturday, 22 September 2012

Kite rasa kite susah, Ada yang lagi susah sbnarnya, bersyukurlah!


PASIR PUTEH : “Ketika tiba di sini, budak lelaki ini dimandikan dan disabun berulang kali bagi menghilangkan daki yang melekat di seluruh badan.
“Melihat perutnya yang buncit, kemungkinan ada cacing kerawit dan ketika badannya digoyang, keluar tujuh cacing kerawit sepanjang sejengkal dari mulut, hidung dan telinga,” kata Mat Piah Mat Daud, 57, pembantu am Rumah Anak Yatim Markaz Al-Aitam, Padang Pak Amat, Jalan Pasir Puteh-Kota Bharu, dekat sini.
Mat Piah menceritakan pengalamannya membawa pulang seorang budak lelaki berusia lapan tahun yang dikatakan langsung tidak mengenali dunia luar apabila menetap di kawasan hutan terpencil di Kampung Kolam, Tok Uban, Pasir Mas, dua bulan lalu.
Budak lelaki itu, Muhammad Nasir Mahmood dikatakan lebih gemar memakan buah-buahan hutan seperti langsat dan salak di kawasan rumah selain minat bergayut pada dahan pokok kecil serta mandi dalam kubang berlumpur yang digunakan kerbau.
Menurut Mat Piah, keperitan hidup Muhammad Nasir berpunca daripada keluarganya yang hidup dalam kemiskinan dan pada masa sama lebih banyak bermain bersendirian selepas ibunya, Roseyatimah Shafiei, 38, mengalami masalah mental.
Katanya, bapa Muhammad Nasir, Mahmood Sulong, 74, meninggal dunia, tiga tahun lalu akibat sakit tua menyebabkan keluarga itu terus dihimpit kemiskinan apabila kehilangan tempat bergantung.
“Muhammad Nasir mempunyai dua abang dan seorang kakak. Bapa Roseyatimah dikenali sebagai Pak Chu, berusia lingkungan 80-an yang tinggal berhampiran rumah mereka menjadi tempat bergantung walaupun warga emas itu turut hidup serba kekurangan.
“Kehidupan mereka ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang apabila makan nasi sekali sehari selain terpaksa berkongsi dua ikan selar sebesar dua jari dewasa. Disebabkan terlalu leka bermain, Muhammad Nasir dikatakan sering terlepas makan bersama keluarganya menyebabkannya memakan buah-buahan hutan,” katanya ketika ditemui di Markaz Al-Aitam, baru-baru ini.
Mat Piah berkata, kasihan melihat keadaan Muhammad Nasir selain tidak mahu cucunya itu terus terbiar, Pak Chu terpaksa meminta bantuan saudaranya supaya kanak-kanak itu dihantar ke Markaz Al-Aitam untuk dijaga.
“Selepas dimaklumkan saudara Pak Chu, saya ditugaskan menjemput Muhammad Nasir di rumahnya. Saya bersama seorang rakan terpaksa berjalan kaki sejauh satu kilometer untuk tiba di rumah Muhammad Nasir kerana tidak boleh dimasuki kenderaan.
“Saya tidak sanggup melihat penderitaan Muhammad Nasir dan keluarganya yang tinggal di bangsal buruk hampir runtuh selain keadaan persekitaran kurang menyenangkan dipenuhi lalat, langau serta kotor. Malah, Muhammad Nasir turut bertelanjang ketika kami tiba di rumahnya dan paling memeranjatkan, kanak-kanak itu sedang mengutip sesuatu dalam pasir sebelum memakannya,” katanya.
Bagaimanapun, katanya, selepas dua bulan tinggal di sini, perubahan diri Muhammad Nasir semakin ketara apabila boleh membaca secara perlahan walaupun terpaksa makan secara berasingan kerana belum dapat menyesuaikan diri dengan rakan lain. – Metro

Friday, 21 September 2012

Kasih sayang Kak Saz to arwah Yasmin

Semalam sy berborak-borak dengan kak saz (mak  kepada arwah yasmin), saya juga dapat mengenali kak saz dengan lebih dekat lagi, sy sangat respect cara kak saz mendidik anak2nya, setiap orang ada cara masing2 untuk fikirkan apa yang terbaik untuk anaknya..begitu juga dengan mak ayah saya...sesungguhnya arwah beruntung memiliki ibubapa seperti kak saz dan abg Johan, begitu juga sebaliknya....

Tiada siapa yang sempurna, kecuali Allah...apabila berlakunya sesuatu keadaan jgn sekali kite salahkan ibubapanya...tiada sapa nak kehilangan anak...tiada siapa yang mahukan sesuatu yang buruk kepada anaknya....anak ini ibarat permata yang sangat berharga...bila kite kehilangannya...bagaikan hidup juga sedikit tidak bermakna...itulah yang kak saz rasa disaat awal pemergian arwah..namun sekarang kak saz dah semakin redha dengan takdir ilahi...walau sukar ingin diluahkan apa yang ada dalam hati...

So...hentikanlah tohmahan terhadap arwah dan keluarga kak saz, pastinya segala yang berlaku, cara ia berlaku, bagaimana ia berlaku adalah diaturkan oleh Allah S.W.T. Pada saya arwah adalah dari golongan orang yang baik,family yang baik..alhamdulillah

Kat sini saya nak tulis serba sedikit tentang kak saz dan juga sedikit tentang arwah...mungkin ada yang boleh kite belajar kan bagaimana  kak saz mendidik arwah....

Al Fatihah for arwah yasmin dan 2 orang sahabatnya yang sama2 telah kembali ke rahmatullah...
________________________________________________________________

Saya lahirkan dia di Maternity Home, Pulau Pinang dan masa mengandungkan arwah saya mmg suka makan buah delima, mula2 saya sendiri tak tau buah ni mmg elok dan buah syurga, sehinggakan arwah mak saya cakap elok makan ni. Kebetulan pun mmg musim buah ni tengah ada di pasaran
 
Anak pertama dia mmg sgt comel, putih, dia byk mengikut kareakter suami saya sehingga dia besar. Dari kecik saya mengaku dia senang diajar, dan cepat dapat tangkap apa yg kita ajar.

tadika start umur 4 tahun, dalam umur 4 stengah tahun dan boleh membaca dan mengaji.

Matapelajaran Agama Islam yg paling dia minati

Seperti kanak2 biasa tetapi sering jadi tumpuan kerana rupa dia berlainan dgn org lain.

UPSR mendapat 5A

Bersekolah Agama di Maktab mahmud pada form 1

tapi melihatkan akademi di turun marah yg teruk

aunty keluarkan dia dan sekolah ke sekolah biasa

Selain dari Pelajaran Agama, dia meminati English dan BM

PMR mendapat hanya 4A dan 4 B, dia frust sgt
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Arwah juga ada tuliskan tentang keputusan PMR diblognya
 
http://misschronicz.blogspot.com/2010/12/kisah-boxerseluar-trackresult-pmr.html


Yasmin write :

Salam semua.
Tudia mau berhabuk dah aku punya blog. Memang nak spray ubat nyamuk dah.Sebab dah jadi sarang nyamuk n lalat. Tu nasib sarang nyamuk, kalau sarang maksiat ? wallahualam.
(dengan jayanya introdaksi keluar tajuk)
dah 26 Disember pon. sekolah pon nak mula dan nak masuk form 4 .
aku pulak kena pindah sekolah atas masalah tertentu.
DIAM! bukan kena tendang akibat msalah disiffflenn ok.
Result PMR aku agak teruk.Lain yang subj yang ditarget A , lain yang jadi -_-
tu la banyak main komputer kan ? *bak pepatah mama*
2-2 bahasa rasmi boleh takdapat skor ? kain batik tol.
ok mula cerita.
 
p/s : utk pengetahuan Blogger2 yang follow Yasmin ni, result
PMS
PMR aku ialah
4A 4B
teruk kan ? TAKPA ! AKU AKAN STRUGGLE DAN PULUN UTK SPM PULAK! TENGOK LAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH.!!!!
 
Uncle Johan said...
Execuse me, i m looking for my daughter.....Papa proud of your achievement....remember in life academic is not everything...be a good muslim, daughter, sister...later a profession you have passion and a little later a wife...mother and the list goes on.I like your attitude girl!...never give up and keep the determination burning! Love you my little _ _ _ _ i will be behind you always - cheering you up.
December 28, 2010 7:46 AM

Arwah said :
 papa ; :) i have a new hope. One day I will show you that I'm not a useless person. I'm promise.

(walaupun arwah dah dapat 4A 4B tapi arwah tetap tak berpuas hati dengan keputusannya, impian arwah sangat tinggi)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dalam hidup kami kalau tak pandai akademik sekalipun, atau sekadar biasa2 jgn susah hati,

tapi bagi kak 4A dan 4B tu dah good enough. Semua A dia scored yg Matapelajaran teras (mmg betul apa yg kak saz cakap, pd saya ia mmg dah sangat bagus)

disamping itu dia meminati Piano, dan hampir ke grade 5

Cikgu piano dia kata grade dia patut tinggi tapi untuk mendapat sijil, perlu ada procedure

abilitity dia main macam sudah pro dan menjangkaui grade, Arwah juga meminati chess sebab byk berfikir,stategy,bila kita harus jadi offensive dan harus jadi defensive.

Manakala belajar piano untuk menggerakkan otak kanan dan otak kiri kita untuk sama balance (seimbang) kedua2 tangan mewakili otak kita

Mungkin cara kak saz mendidik tak sama dgn org lain

ramai ibu bapa yg menekankan sgt akademi, kak saz mengaku kak saz pun tak pandai, lepas SPM bekerja dan ambik partime belajar Secretary di Rima College. Kawan2 akak semua U, menara gading....bagi akak bila ada kemahuan disitu ada jalan

Ok berbalik kepada cerita arwah

Byk nilai nilai murni kak tekan kan sama juga dgn adik2 dia tapi arwah ni good listener dan very very observant. Bila bersama kami dia agak pendiam, tapi bila bersama kawan rapatnya dia friendly...Kak rasa syukur kerna ada anak spt arwah tapi ada kan sebab knpe tuhan ambik dia awal2. Hanya Allah yg tahu.

Sumber2 dalam blog yg menceritakan tentang malam kejadian tu saya ambik dari kawan baik arwah F, dari keluarga mangsa yg meninggal dan adik yg menjual burger di kawasan yg berhampiran.
(ada dalam entry saya sebelum ni)

E.N.D

______________________________________________________



 

Thursday, 20 September 2012

Arwah Yasmin J Hunwick

Assalam & Selamat Sejahtera,


Hari ni saya terpanggil kembali untuk menceritakan tentang seseorang yang tiada lagi di dunia ini, tentang seseorang yang saya pernah kongsikan tentang kematiannya yang agak tragik kepada semua orang....sehingga sekarang ianya menjadi perbualan kebanyakkan orang...ada yang menerima segala ceritanya dengan baik sekali dan menjadikan ia sebagai tauladan..alhamdulillah....namun ada juga yang memandang negative tentang arwah..masyaAllah....

Arwah di labelkan sebagai seorang yang liar, suka keluar malam dan mcm2 lagi cerita2 negative yang diberi kepada arwah...sedangkan hakikat yang sebenar orang yang bercerita itu sendiri tidak mengenali arwah secara dekat, tidak tahu bagaimana arwah sebenarnya semasa hayatnya...mereka  yang bercerita hanya membuat tanggapan sendiri HANYA dengan membaca cerita2 tentang kematian arwah...kesian nyer orang2 yang hidupnya begini...memandang negative hanya berpandukan dari apa yang di baca tanpa ketahui cerita sebenar...

Bila kite ingin berprasangka buruk kepada seseorang, lagi2 bila seseorang itu telah tiada, bukankah ia sesuatu yang tidak disukai oleh Allah? Tidak kah kite menerima ketentuan Allah bahawa arwah telah ditakdirkan arwah meninggal dgn cara sebegitu? malahan memberi tuduhan yang bukan2..ya Allah, jauhilah diriku dari bersikap begini....fikirkanlah perasaan family arwah bila melihat tuduhan buruk telah di lemparkan kepada anak mereka..lagi2 if cerita itu TIDAK BENAR....pasti ianya sangat menyedihkan...marilah sama2 kite fikirkan dan selam apa yang kite rasa if kite kehilangan seseorang yang kite sayang??dan apa perasaan kite if orang berprasangka buruk pada family kite yang telah tiada??kalau tak suka lebih baik kite diam dari menyinggung perasaan keluarga arwah dan mereka yang bersimpati, marilah sama2 sedekahkan al fatihah kepada arwah dan jua kepada 2 rakannya yang sama-sama terlibat dalam kemalangan tersebut.

Ini adalah kata2 bapa arwah yang telah meninggalkan komen dalam blog aqilah, sangat menyentuh hati ,


"Saya Johan E Abdullah @ Johan Peter Hunwick (ayah kepada Arwah Yasmin Johan). Saya amat berterima kasih and so touched atas usaha Saudari membuat komen terhadap arwah anak saya. Saya juga amat bersyukur kepada illahi dan jutaan terima kasih atas doa semua muslimin & muslimat kpd arwah anak saya....only Allah s.w.t. balas kebaikan saudara saudari sekelian Nothing more sad for a father then bathing, assist in "kafan", solat jemmaah, usung jenazah cintaku, holding my beloved daughter with my two bare hands and placing her in liang lahad and finally listening to the Talqin.....the list goes on...but i am extremely grateful to Allah that the funeral went on very smoothly as any father could ask for and that i was actively involved.... Alhamdulillah diberi kekuatan olehNya.

In Allah we trust and we must redha atas ketentuanNya. As a muslim we must submit in totality to Allah and without any doubt that Allah lebih mengetahui atas segalanya.

My selawat ke atas nabi Muhammad s.a.w and i will always berdoa you my anak manja - Yasmin Johan. "

 

ketahuilah bahawa kehilangan orang yang kita sayang adalah sesuatu perkara yang sangat payah untuk diterima, namun sapalah kita untuk menidakkan takdir Ilahi, kite hendaklah menerima bahawa apa yang kite ada hanyalah pinjaman sementara. Yang pergi pastinya tidak akan kembali. Kite yang tinggal ni, sedekahkanlah al Fatihah kepada yang tiada, semoga apabila kite tiada nanti, orang lain juga akan sedekahkan alfatihah untuk kite di alam sana...amin.....

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 June 2012 11am

ketika dalam penggal ke2 cuti persekolahan , arwah yasmin ke sekolah untuk discussion bersama kawan2 karibnya dalam pukul 11 dia dan kawannya pulang ke rumah kawan rapatnya (F) Sebelum sampai ke rumah (F).kwn rapat nya tersebut merasakan sesuatu yg tak kena dgn cara arwah berjalan. (F) tanya kenapa, dia jawab tak ada apa2. Dirumah (F) arwah nampak penat dan tidor nyenyak. Sebelum tu dia sempat lihat gambar mereka berdua dan dia pegang seperti raut gambar didinding dengan pandangan yang sayu ...kejadian ni berlaku semasa arwah  menunggu aunty saz datang mengambil nya..


Manakala aunty saz ketika tu berjumpa dgn kawan lama beliau, menyebabkan aunty saz tidak dapat mengambil arwah disekolah. arwah sering menumpang dirumah (F) jika ada tusyen atau lewat aunty ambik. sebelum aunty saz ambik arwah dirumah (F) aunty saz menemani kawan sekolah aunty saz shopping di kedai duty free di Kuah (bandar). kawan aunty saz meminta aunty saz pilihkan untuk dia (kawan aunty saz) dia kata dia nak beli kain batik lepas 3 helai. Aunty saz pilih untuk dia dan mangatakan '' senang kena ada batik lepas kat rumah, kot-kot ada org meninggal '' .. Waktu shopping tu dalam pukul 2-3 petang. lagi pun aunty saz janji ambik arwah dirumah (F) pukul 3 petang
 

3pm
selesai bertemu dgn rakan aunty saz..aunty saz menjemput arwah di rumah (F) dan membawa dia balik kerumah terus, masa tersebut beliau melihat mata arwah dah merah macam baru lepas nangis. Tapi aunty saz tidak mahu bertanya. Bila balik ke rumah arwah terus senyap, Bibik indonesia aunty saz kata arwah minum air teguk macam org terlalu haus, bibik pun heran, arwah tak pernah buat macam tu. Selepas dia minum air, dia terus ke bilik dan bersama laptopnya.

6.30pm

arwah ada kelas piano pukul 6.30 pm, dia pergi sendiri kereta. Arwah pass lesen kereta dah bulan May.(die excted sbb pass)''Dia kata buat sesuatu dia mesti boleh deliver''...Mungkin tuhan nak kasi dia satisfied before dia meninggal. Dia sempat bawa kereta ke sekolah bersama adiknya Muiz. Tapi Muiz kata, dia bawa kereta pun tak berasa selesa. Ya la kan, bila nak meninggal, kaki kita jadi lemah. Driving kan perlu kaki untuk bergerak

Malam

Malam tersebut pun ibu arwah serba tak kena.. resah sahaja.. papa arwah mengemas bilik arwah, pecah gelas ditangan... bila ditegur papanya arwah terus keluar, arwah tak pernah buat mcm tu.. kata org2 tua 'AJal Dah Memanggil' ...bila arwah keluar rumah, aunty saz dah terbayang tempat yg accident tu... tempat tersebut mmg byk org accident dan tak pernah org survive..
Jgn salah sangka arwah tidak baling gelas tersebut.. arwah tersinggung alat2 mekap dia sebelum dia keluar dan alat2 mekap terus jatuh berderai. Tidak tahu kenapa arwah tak nak share blik dgn Ayesha adik dia, selalunya dia ok.. tapi hari tu berlainan sikit.selama ni dia sayang adik dia..


11pm

Bila arwah keluar lari dari taman rumah aunty saz ., arwah berjumpa dgn kawannya iaitu, Arwah Nur Hazwani masa Hazwani beli burger di taman sebelah. Arwah Hazwani hubungi kawan yg ada motor bernama Arwah Nur Ainaa Apiqah. Tujuan mereka naik motor tu untuk menghantar arwah ke rumah (F) Dan tujuan mereka naik motor bertiga ialah sebab bila dah hantar arwah Yasmin, mereka balik berdua, so tak la takut sgt. Kan dah dekat pukul 12.Jalan nak kerumah (F) tu agak sunyi. mungkin ralat sikit sbb tak pakai helmet. Tapi kalau ada helmet pun, tgk cara kematian, mmg tak ada yg boleh survive, masa yg berlaku tu semuanya berlaku sekelip mata, tika itu  juga aunty saz merasa yakin arwah akan balik ke rumah...kerana seperti yang kite ketahui arwah adalah seorang anak yang baik.... dan aunty saz tertidur ketika menanti kepulangan dia. ...


11.50pm

Aunty saz tiba2 tersedar terus buka mata, mata terus terpandang jam 11.50.... (biasanya seorang ibu akan merasakan sesuatu yang berlaku pada anaknya, begitu juga auntie saz)
Dia meninggal jam 11.50.. Aunty saz merasa yakin dia meninggal masa tersebut kerna jam ditangan dia mati ketika kejadian tersebut .HP dia pecah. Ada org bagi Sim kad dia dekat aunty saz. Tapi sampai sekarang beliau tak pernah buka simkad tu kalau beliau buka, beliau mesti cerita apa yg berlaku. Mesej apa yg ada.aunty saz tak nak buka, sebab takut aunty saz sedih,'' anak aunty saz dah takder, tak ada apa yg aunty boleh ganti ''

Masa aunty saz menerima berita xcident beliau menjerit sehingga 'lemah lutut' , tetapi beliau masih waras, cuma papa arwah terlampau ' sedih '. Aunty saz tidak pergi tgk mayat dihospital sbb aunty saz takut .takut tak kuat menerima kepergiannya..Aunty saz cuma tgu dimasjid untuk mayat dimandikan. Masa tu la aunty saz nampak dia. terakhir.Dimasjid org terlalu ramai sehingga Pak Imam kata " arwah meninggal ni yg paling ramai dan tak pernah di tengok"

Alhamdulillah...Semua saudara mara aunty saz datang dari selangor/kl sempat

jumpa dia.. aunty saz tidak merasa ralat sgt sebab tak da siapa yg terkilan tak

tengok mayat arwah
 
Cerita from blog aqilah..thanks Qila..
 

 
picture bawah tu adalah picture terakhir arwah pada siangnya, malamnya arwah pergi meninggalkan kite semua.
 
 
Al Fatihah for Yasmin Johan

Friday, 14 September 2012

Rumah kastam dilempar bom petrol

RUMAH KASTAM KENA SERANG, TIMBALAN PENGARAH KASTAM MENINGGAL DUNIA

Johor Bahru: Dua rumah pegawai Kastam Diraja Malaysia (KDRM) Johor dilempar bom petrol dalam dua kejadian berasingan di Taman Pulai Perdana di sini dan Nusajaya, pada waktu hampir sama kira-kira jam 4 pagi semalam.

Dalam kejadian pertama, Timbalan Pengarah Kastam Bahagian Pengurusan Pematuhan negeri, Ahmad Hassan, 54 mati akibat serangan jantung, sejurus mengalihkan keretanya daripada terbakar dalam serangan bom petrol di kuarters KDRM di Jalan Biru, Taman Pelangi, di sini.

Mangsa yang belum berkahwin disahkan meninggal dunia sebaik tiba di Hospital Sultanah Aminah (HSA) kira-kira jam 4.30 pagi.

Cuba selamatkan kereta

Ahmad yang sudah berkhidmat kira-kira 30 tahun, sebelum itu bergegas mengeluarkan keretanya selepas menyedari rumah bersebelahan yang didiami dua pegawai penguat kuasa kastam, terbakar bahagian depan dan bumbungnya dipercayai dilempar bom petrol. Sebuah PROTON Savvy di depan rumah jirannya itu turut musnah.

Dua pegawai penguat kuasa yang ada di rumah berkenaan terselamat.

Timbalan Ketua Pengarah (Penguatkuasaan/Pematuhan) KDRM, Datuk Matrang Suhaili, berkata sejurus mengalihkan kenderaannya ke lokasi selamat, Ahmad tiba-tiba rebah di tepi keretanya.

Rakan serumahnya mengejarkan mangsa ke HSA, tetapi disahkan meninggal dunia. Jenazah Ahmad dihantar ke kampungnya di Kuala Terengganu untuk dikebumikan selepas selesai bedah siasat, katanya.

Dalam kejadian kedua, di Nusajaya; empat ahli keluarga seorang pegawai penguat kuasa KDRM menempuh detik cemas apabila rumah mereka dekat Taman Pulai Perdana di sini, dilempar bom petrol.

Mangsa hidu bau petrol

Ketua Polis Daerah Nusajaya, Superintendan Noor Hashim Mohamad, berkata kejadian kejadian disedari mangsa yang terjaga dari tidur apabila terhidu bau petrol sebelum mendapati bahagian depan rumahnya terbakar akibat dilempar bom petrol oleh individu tidak dikenali.

Empat beranak itu bernasib baik kerana kejadian itu tidak mengakibatkan sebarang kecederaan atau kerosakan serius pada kediamannya, katanya ketika dihubungi semalam.

Polis percaya serangan itu dilakukan tiga atau empat individu yang ingin membuat khianat terhadap mangsa dan keluarganya.

Sementara itu, di KUALALUMPUR; Ketua Pengarah KDRM, Datuk Khazali Ahmad percaya dua serangan bom petrol itu bermotifkan rasa tidak hati terhadap tindakan penguatkuasaan pegawai dan anggotanya di Johor.

KDRM Johor sejak kebelakangan menjalankan operasi besar-besaran dalam mengekang kegiatan penyeludupan di negeri itu. Ini mungkin mengundang kemarahan di kalangan pihak tertentu di sana.

Kita percaya dua serangan bom petrol ini bermotifkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan penguatkuasaan yang dilaksanakan. Ini bagi saya satu bentuk ancaman bertujuan menakut-nakutkan pegawai dan anggota saya, katanya ketika dihubungi malam tadi.

Berita Harian 13 Sep 2012


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JOHOR BAHRU - Kediaman dua tingkat kuarters dua tingkat berkembar Kastam Diraja Malaysia Johor di Jalan Biru 2, Taman Pelangi di sini, musnah sebahagian dalam kejadian kebakaran, awal pagi tadi.

Dalam kejadian itu, Timbalan Pengarah Kastam Negeri Bahagian Pematuhan, Ahmad Hassan, Ahmad Hassan yang tinggal di kuarters bersebelahan meninggal dunia di luar kediaman dipercayai kerana mati mengejut, ketika cuba menyelamatkan diri.

Dalam kejadian jam kira-kira 4 pagi itu, bahagian depan rumah terbakar manakala sebuah kereta milik pegawai penguasa jabatan rosak teruk dijilat api dipercayai akibat perbuatan khianat.

Menurut sumber, kebakaran itu berpunca daripada perbuatan khianat kumpulan sindiket yang didakwa melontarkan bom petrol di hadapan pintu kediaman terbabit selepas gagal membuat rundingan bersama pegawai penguasa.

Akibat daripada kebakaran itu, sebuah kereta musnah manakala bahagian depan rumah dijilat api, diikuti asap tebal memasuki kediaman sehingga menyukarkan dua pegawai menyelamatkan diri.

Bagaimanapun, kehadiran bomba membolehkan salah seorang daripada dua pegawai terbabit menyelamatkan diri dan seorang lagi berjaya diselamatkan ketika usaha memadamkan api dilakukan.

Ketua Bomba dan Penyelamat Malaysia Johor Bahru, M Vijayan berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu sekitar jam 4.11 pagi sebelum sebuah jentera berserta tujuh anggota bersama pegawai tiba di lokasi sepuluh minit kemudian.

"Kebakaran berjaya dikawal pada jam 4.35 pagi dan bomba menamatkan operasi sekitar jam 5 pagi. Siasatan awal mendapati kebakaran bermula dari kereta, kemudian marak ke bahagian depan kediaman dengan membakar struktur kayu pada rumah ini diikuti asap tebal mula memenuhi ruang dalaman.

"Ketika kejadian, ada dua pegawai di dalam rumah. Seorang daripadanya bertindak menyelamatkan diri sebaik sahaja kami tiba, manakala seorang lagi terperangkap tetapi berjaya diselamatkan. Keseluruhan bomba berjaya memadamkan api daripada terus marak," katanya.

Vijayan berkata, siasatan untuk mengenal pasti punca kejadian masih dijalankan oleh pihaknya, namun terdapat maklumat memberitahu kejadian disebabkan tindakan khianat.

"Tentang perbuatan khianat ini, bomba belum dapat pastikan dan ia cuma maklumat hasil daripada siasatan awal sahaja," katanya.

Sinar Harian 13 Sep 2012


isk....isk..apa laaa nak jadi sekarang ni..sesuka hati nak buat ape jerk...tanpa memikirkan keselamatan org...

Thursday, 13 September 2012

Cerita tentang arwah Yasmin J Hunwick

Assalam & Selamat Petang,

Yasmin J Hunwick atau nama sebenarnya Yasmin Johan Eusoffe seorang yang sangat cantik, berpewatakkan menarik, periang, bijak dan bnyak lagi kebaikkan sebagai seorang muslimah.
Yasmin telah meninggal dunia pada 3 June 2012 disebabkan kemalangan yang menimpa arwah, kematiannya mengejutkan seluruh keluarga, rakan2 dan warga blogger... Ramai yang bersedih diatas kepemergiannya.....

Seperti telah mengetahui bahawa ajalnya semakin hampir, arwah telah membaca beberapa buku yang berkaitan tentang alam kubur dan arwah sendiri telah uploadnya sendiri di ac instagramnya. Semestinya insan yang terdekat dengannya jua pasti tidak akan menyedarinya...

ini lah buku yang telah di upload dan di baca oleh arwah

 

 

 


 
Post : ibu arwah
Adakah kita dapat membayangkan bagaimanakah rasanya berada di alam kubur? Hanya tujuh malam sahaja? Masya Allah, sesungguhnya itu adalah kehidupan yang menakutkan dan mengerikan.

Sebuah gambaran rumah masa hadapan yang amat sempit, gelap, dingin, lembap dan sunyi. Hanya bertemankan cacing, ular belatung, ulat, kala jengking dan makhluk merayap yang menjijikkan. Tetapi sedarlah, itulah hakikat kehidupan masa depan yang pasti kita akan lalui. Tidak peduli kaya atau miskin, berpangkat atau orang biasa, ahli korporat atau yang melarat, kita semua akan merasai gelapnya kehidupan di alam kubur.

Jika kita lupa akan gambaran ngeri alam kubur itu, nescaya hati kita akan sentiasa jauh daripada Allah. Sebaliknya jika kita selalu ingat bahawa didunia ini kita tidak kekal, hatta dengan kemolekan, kecantikan, kekayaan dan kemasyuran status kita, nescaya kita akan berlinangan airmata membayangkan bertapa kerdilnya diri ini. Kita akan terus bergegas menyiapkan diri menyiapkan diri menghadapi alam kubur dengan penuh ketakziman dan kesolehan ibadah.

Buku ini mengingatkan kita, bagaimanakah nasib kebidupan yang akan pasti kita jalani setelah kita dimasukkan ke liang lahad oleh mereka yang sangat menghormati dan mencintai kita selama ini . hingga 7 malam akan datang. SubhanaAllah,,,

Ya Allah beginikah rasanya 7 malam pertama kehidupan sepi di alam kubur? Tolongla hambaMu ini Ya Allah..

(DIPETIK DARIPADA BELAKANG BUKU BEGINIKAN RASANYA 7 MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR - ALHAMDULILLAH ARWAH TELAH MEMBACANYA TERLEBIH DAHULU)
- di petik dari http://www.facebook.com/media/set/?set=a.151719964963150.31708.151248461676967&type=3#!/photo.php?fbid=156467971155016&set=a.151719964963150.31708.151248461676967&type=3&theater


Terus-terang, saya sangat meminati arwah kerana keperibadiannya....saya tidak mengenali arwah secara rapat, hanya melalui dunia siber, namun dari pemerhatian saya arwah seorang yang pandai jaga diri, dari segi menjaga auratnya, menjaga dirinya sebagai seorang muslimah menampakkan dirinya semakin cantik dimata semua. Semua orang menyayanginya, semua  teman meratapi ketiadaanya, apatah lagi kedua ibu bapa, teman-teman rapatnya yang terasa akan kehilangannya, kerana arwah pergi tidak pernah  dijangka. Namun ketahuilah, Allah lebih menyayanginya, lebih tahu apa yang terbaik untuknya...relakan pemergiannya...suatu kehilangan memang sangat menyedihkan...ini lumrah kehidupan...sentiasalah doakan kebaikkan untuk arwah di alam sana...al fatihah...amin....

Selamilah hati seorang ibu apabila kehilangan anak yang tersayang...sesungguhnya ibu arwah sangat beruntung dikurniakan anak seperti arwah...sama-sama kite memberi semangat dan sokongan kepada keluarga arwah...

Keratan akhbar yang menceritakan tentang kemalangan yang melibatkan arwah http://www.hmetro.com.my/articles/Tiganaiksatumotormatidilanggar/Article/


Saya memohon maaf jika saya tersalah bicara.


Ingatlah kawan2 kematian tidak akan mengira walau di mana pun kita..sentiasa mengingati kematian & bersedia menghadapi kematian adalah yg terbaik...sy rasa bersyukur krana di saat2 akhir arwah jua tlh mempersiapkan dirinya utk pergi ke alam yg lain...semoga arwah tenang di alam sana & dipermudahkan perjalanannya...amin

Pulut kuning favourite si topet

Assalam & Salam sejahtera,

Entry Kali ni nak cite pasal Pulut kuning...sp suke makan Pulut??? Angkat tangan...oooo x de ea...rupa2nya si topet sorang yang suka makan pulut...hahahhaha


Saya tak terror buat pulut...ni second time saya buat pulut...first time dulu saya buat agak tak menjadi...Sian saya...masak tak sepenuh rasa...separuh jiwa di bawa pergi...gatal kan??kalo tak gatal gedik laaa kan...hehehhe (ketawa mengedik)...

Hurmm saya dah start merapu..so kat sini sy nak upload picture pulut kuning saya percubaan untuk kali ke Dua...Ada sikit perubahan laaa...Alhamdulillah....ok topet pun
suka....makan ea topet :)


Eh..eh...pulut belum masak je sy snap pic....perrghhh kecewa...
 

Monday, 10 September 2012

Bila jari jemari mula menari & menyanyi

 


 







Cinta abg Abil kepada kak Gee

Assalam,

ABIL FIKRI & FAUZIAH

Siapa kah mereka?hmmm..pastinya kisah cinta mereka berdua pasti hangat menjadi bualan, bagaikan cinta adam & hawa, namun siapa tahu Allah telah turunkan ujian kepada mereka berdua..dahulunya kehidupan mereka pastinya penuh gelak dan tawa, pastinya penuh gurau dan senda..pastinya banyak yang mereka kongsi bersama...suatu waktu dulu...semuanya dulu...tapi sekarang abg abil hanya dapat melihat kak gee terbaring dihadapan mata... walaupun baru mengecapi kebahagiaan rumahtangga namun Allah memberi ujian terhadap mereka...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..bukan senang..bukan mudah..tapi itulah yang harus di tempuhi oleh Abg Abil..

Sama2 lah kite meringankan beban mereka dengan memberikan sedikit bantuan...tak kira dalam bentuk apa sekali pun.Bersama mendoakan  agar Allah akan memberikan apa yang terbaik untuk mereka berdua...hanya Allah maha mengetahui..

Bagi sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan dari segi wang ringgit. Sila masukkan di no. acc seperti yang tertera di bawah ini


Nama : Abil Fikri Ahmad
Bank: CIMB Bank
Account No: 0506-0040577-52-1
H/P No : 016-2634258

Nama : Abil Fikri Ahmad
Bank: Maybank
Account No: 1551-71094-087
H/P No : 016-2634258










 
 
Bantulah apa yang kita mampu, Kite sndiri tak pasti apa nasib sebenar kite pada masa akan datang..
 
 
 

Mari belajar masak pasta keju

Last weekend time to rest setelah beberapa hari jadual penuh dgn aktiviti2 yang ada antaranya memenuhi invitation hari raya, mengadakan jamuan hari raya, berurut...Perggh kalo ingat balik sessi berurut terasa lagi urat2 yg membengkak...menjerit sakan masa berurut tu...Mak cik tu kata, urat2 dalam badan sy tgh membengkak...may b sbb sakit yg saya alami...


Ok...ok..let we talk about pasta...Ceh..ceh...so ahad lpas atas kerajinan sy tak terhingga,makanya sementra si suami bz dgn membetulkan keretanya...sy pun memasak pasta keju...ni kiranya baru first time laaa nk mencuba....yang bestnya sy gunakan resepi sy sendiri...hehehehe..pada saya agak mudah laaa...debo gak ms si suami nk merasa...oouuchhh


 
 
 
 

Thursday, 6 September 2012

Riang Ria di LEGOLAND MALAYSIA

Yeaaaay, masanya dah tiba untuk bersuka-suki di Legoland....yeaaay...yeayyy...dapat tix free lak tu. untung sangat laaa...sangat untuk....pastu, pastu, pastu....ah gagap lak...dah excited nyer pasal...tak semua orang leh masuk, hanya mereka yang dpt invitation pada hari tersebut je leh masuk....untung kan?? apa? tak untung?halah...sebab korang jeles laaa tu....hahahahahhaha

So pada 2/9 tu dalam kul 1000am sy dah terpacak kat Legoland....ramainyeeee org....yang kesian nyer ramai orang luar ingat leh masuk pada hari tersebut, tp malangnya tidak.....yang tak dapat invitation hanya boleh melihat dari luar..sian dorang..tp ramai gak yang datang nak beli anual tix..oooh lupa nak bagi tau, yang dapat tix free ni hanya tuk keluarga2 Iskandar...untung kan??hehhehhehehe

Perghhhh waktu ni mmg panas giler laaa....sangat panas....nasib sy dah buh sunblock bebanyak..nak protect kulit bagai.....mmg panas....ni baru panas dunia....huhuhu...situ pun mmg kurang pokok....so kepanasan itu mmg di tahap sedang2 maksima laaa...

ok laaa...malas nk coleteh panjang laaaa..nk upload Picca!yeeehaaaaaaaaaaaaaaaa