Untung jadi BOS kan? Entry tidak bergambar :)

Hahaha tittle agak berlebihan tak?oooo tak laaa just biasa2 aje dong...

Ok lah, kali ni jiwa saya meronta-ronta nak bercerita tentang BOS...bila jadi bos..mesti orang akan cakap.untung laaa jadi boss, gaji besar, arah2 orang je suh buat keje....senang laaaa...kan?kan?eh..jgn nak tipu laaaa kalo tak pernah nak dengar ayat mcmni k :) , saya yakin yang korang sendiri pernah geram or ape2 lah kat boss korang, tak kira sama ada dia ada lah direct boss korang atau.....bukan direct boss....kadang2 yang bukan boss pun lagaknya mcm bossss (ini dah kira keinginan melampau kan?,siannn) meh saya nak cerita sikit beberapa situasi yang berlaku yang berkaitan dengan apa yang saya sedang perbicarakan...hehhehhe

SITUASI 1

Perbualan diantara Si A dan Si B

Si A : Isk geram betul lah aku, banyak laa kerja nak kena siapkan, mana satu aku nk buat ni, aku pun dah tak tau

Si B : Eh! asal ni.keje apa lak?rileks laaaa buat dulu mana yang urgent..

Si A : ahhh....pada aku semua urgent, boss boleh plak nak minta semua dalam masa terdekat ni..dia boleh laaa..main arah..yang teruk nye kite..

si B : nama pun bosskan....untung jadi boss ni kan....

Si A : Memang lah untung, gaji besar, tapi kekadang tak tau nak buat apa...ada kuasa dia sbgai seorang boss je laa....#@&3+


SITUASI 2

Si C : sakit hati tul dengan boss aku tu

Si D : sabar lah....dia kan boss...apa dia buat?

si C : ada ke suh aku buat keje orang lain, men terima je task..yang teruk nya anak2 buah dia laaaa, mcm aku ni...

Si D : tak pe, kau luahkan jer, walau aku ttak dapat buat apa2..at least, ko leh luahkan apa yg kau rasa..kurang sikit stress ko..ye tak?hehehehe

si C: hai...apa laaa nasib....untungkan jadi boss ni....


SITUASI 3

Si E : aku benci giler kat boss aku!nak mam...puih, mentang2 lah dia bos sesuka hati je nak buat apa

Si F : napa?napa?

Si E : Ntah laaaa, susah laaa aku nak cakap, mmg jenis dasar boss tak leh nak pk!

Si F : senyum......


ok..bila kite perhati ketiga2 situasi di atas..jelas di nyatakan di sini kekadang ramai yang mengata boss sendiri kan....sian sapa yang jadi boss ni...baik pun kena ngata, kurang baik apatah lagi....ada yang kena sumpah seranah pun ada..nasib seorang boss..

Tapi ada sesuatu keadaan tu, kita tak leh nak salahkan boss, kekadang dah memang tugas boss memastikan semua kerja berjalan dengan lancar...tat y laaa dia mengarah2 bagi memastikan keje semuanya siap sebelum sampai dateline....itu dah mmg keje dia....kite ni pun sometimes tak pena nak faham, main sembur kat boss pun tanpa kita faham apa sbnarnya yang buat kite buat...bila kite ni jadi seorang boss, baru lah kite rasa, apa yang boss kite rasa....kekadang pun, boss ni pressure teramat...kena "push" dgn pihak2 yang lain....jadi sama2lah memahami..ye tak? tapi kalau jenis boss yang pandai cakap je...keje suruh orang buat...mmg takleh pakai laaa...opsssss! sorry...ni adalah kenyataan umum....jgn marah k...ramai gak menyirap dengan keadaan sebegini....salary ofcos laaaa lagi besar...so pressure sepatutnya lagi besar...kalo satu hapa pun blurr....mcm ne orang2 kat bawah nak achieve apa2...ye tak?

Dan mcm mana agaknya bila korang tangani boss yang mudah lupa ek?? oooo semestinya satu cabaran yang hebat yang akan korang hadapi kan? argghh lagi2 bila ia melibatkan satu situasi yang sangat2 penting.....menakutkan bukan?

so entry ni tak de berkaitan dengan siapa2 yang ada di sekeliling, semua ni tercetus bila saya membaca dilema sebagai seorang pekerja & juga sebagai seorang boss...hehehhehe..mesti ramai yang mengalamai situasi yang saya sebutkan di atas...semua itu adalah normal....kat mana2 pun ia akan berlaku...so hadapi lah denga COOL.....

taraaaaa.....



Comments

  1. Sebagai pekerja, kat bahu adalah kerja.
    sebagai boss, kat bahu ada tanggungjawab.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks frens :D

Popular Posts