Thursday, 29 March 2012

KURSUS KAHWIN - Part 1 (Emosi)

Manusia ni sukar nak diduga kan
Kadang2 angin x de ribut x de tetiba je nak naik angin x memasal
Gurau pun nak di anggap serious
sedangkan sebelum ni sendiri  mulut pun main lepas jerk
Bila time angin puting beliung datang
Semua benda nak jadi hal
ah..kekadang aku pun sama gak...
Mesti org yang terkena angin tu akan terkulat2,terkebil2 dek kena penangan angin x memasal...
hehehehehe
Geng2 antu mmg suke ler manusia marah x tentu hala..
Buat geng dia jadi makin ramai
kan?kan?kan?

Last week aku g kursus pra perkahwinan
Seronok gak dapat menimba ilmu
Masuk je, terasa kembali balik zaman2 sek agama dulu..
Ingat Lek apa yg pena belajar dulu
Zaman muka naif dedulu..naif ker??
Hihihihi..
Tp aku bukan nak cite zaman aku sekolah dulu
Nak cite pun nnti dulu (occay, ayat berbelit aku dah kuar)......jap nak cite..jap x nak cite..keh3
Ah..membebel laaaa....aku nak cite pasal aku g kursus tu..
Agagagagaga...
Masa Kursus tu
Ada sorang penceramah tu,
Dia cakap laaaa, perempuan ni lain macm sikit emosi nya
kdg2 susah nk faham laaa senang cite
so bagi lelaki if nak kawen kena sedia dari segi mental semua
katanya lagi....perempuan ni mmg suke bercakap..kira mmg azalinya banyak bercakap
and perempuan ni..kalo di lihat memang ada angin...angin tu di namakan angin TAK MEMASAL.
keh3....lawak2...mesti ustaz tu dah pengalaman kan??
so share lerr tuwwwwww....
So lelaki takut tak??hihihi
So pd aku normal laaaa, setiap orang ada kekurangan
Terima laa pasangan kite seadanya
Selain menghormati pasangan ,
Jangan sekali kite lupakan Allah
Kalau kite x nak Allah lupakan kita....


ok....tatattatatatatata




Thursday, 8 March 2012

APA YANG MENARIK TENTANG TERENGGANU??

Agagagagaga...ni dah kali ke 3 kot aku menulis entri ni...aduhai, di mana kah silap nya aku tak pasti dong...tiba mau di lihat alih2 semuanya udah ngak ada....mengapakah??aaahhh biarkan ajeeee...usah di pikirin banyak,bikin pusing...

Ok laaaa, aku nak cerita secara ringkas, actually pd awal bulan March, aku dan family telah berangkat beramai2 ke Terengganu dgn menaiki 3 buah kete, tujuan asal kami ialah nak menghantar adik aku ke UITM Dungun, dah terlanjur kami ke sana, makanya kami teruslah menyusur lerrr ke Kuala Terengganu. Maklum laaa kalo dah berjalan, enjoy ajer laaaa..

So, kite org gerak laa pd 2/3 (Jumaat), selepas solat Jumaat...Dari Tiram-Mersing-Rompin-Kuantan-Dungun-Terengganu, biasalah dah gerak petang, smpi agak tgh malam, di ikuti oleh cuaca agak tak berapa nak elok, hujan di sepanjang perjalanan membuatkan perjalanan kiteorg agak slow ar...berhati2...tp ada kejadian di Rompin yang aku ingat smpi sekarang..huhuhuhu....Tgh2 drive tetiba Kucing melintas dengan lajunya,,,sngt2 terkejut..break laaa dgn gopoh gapah,bila aku tgok belakang...ahhhhh x snggup aku nak tgok...kucing tu dihentam oleh kete lain.....huaaaaaaa..berderau and mengigil pala lutut aku ni....

Sepanjang perjalanan,ade beberapa kali juga ar kite org berhenti untuk solat and makan2...excited giler tgok permandangan yg cntik..Subhanallah..sngt cantik.menyusur sepnjang persisiran pantai..akhirnya smpi juga di Kuala Terengganu dalam kul 2.00am, arrgghhh keletihan sngat...aku dan family menyewa di chalet di kawasan losong...

So banyak tmpat menarik dan banyak juga pembangunan yang sedang berlaku di KT, walau pun begitu semangat terhadap kaum sndiri agak menebal...sngt di puji di sini....sukar untuk melihat bangsa2 lain menopoli cabang perniagaan..sngat mendamaikan...alhamdulillah...masa kedatangan kami juga, Taman tema cahaya seperti I-City juga dalam prosess pembinaan..wahhhh..look great!jakunnnn jakunnnn jakunnn..hahahahahaha

Kalau korang perasan laaa, kat KT ni, korang leh tgok sndiri, surau banyak kan??kdg2 jarak dia mmg tak jauh..nak jalan antara st surau ke st surau yang lain rasanya tak berpeluh ar...then aku sj gatal mulut tanya kat penduduk KT ni tntg hal ini...perbualan nya lebih kurang begini yerrr....

aku : banyakkan surau kat sini, dekat2 lak tu jaraknya

Hamba Allah : aah mmg banyak, kalau awak masuk setiap lorong2 tu pun, banyak lagi surau terdapat di situ, setiap lorong kebanyakkan ada surau.

Aku : wah, banyak nye. Knp?penduduk kat sini ramai ke?

Hamba Allah : ooh...bukan itu tujuan utama kami membina surau yang banyak,tujuan utama adalah membiasakan penduduk di sini mendengar setiap laungan azan apabila masuk waktu solat dan mengajak mereka untuk sama2 menunaikan solat. Ada juga pnduduk yg mewakafkan rumah mereka untuk di jadikan surau....(Ya Allah,baik nyer hati kan)

Kite orang berkampung selama 1 hari jek..huhuhuhu....membeli dengan banyak sekali...haiiissshh x beringat....rabit ongkosnya...aduhaaaiiiiii... pd hari Ahad pg, kite org bertolak ke Dungun.......jalan sikit,beli sikit lg...mmg tak ingat laaa ni gamaknya....membeli jerk...agaggagaga.....badan pun dah penat....tp kena gak meneruskan perjalanan tuk pulang ke JB...smpi JB kul 11pm....semputtttt........
Apepun bersyukur Allah melindungi perjalanan aku sekeluarga...alhamdulillah..Thanks Allah...