Wednesday, 28 May 2014

Bila ujian Allah datang menghampiri >>>>>part 2

Alhamdulillah....sekarang ni sy mmpu luang masa untuk menyambung kembali entry sy before ni, bila janji kite kena tunaikan.... Kan...kan...seperti biasa, maafkan sy jika ia tak seindah bahasa, maafkan juga jika ia tak menepati citarasa....

Ok..kite sambung

Selama setahun lamanya sy bergantung ubat2an doc....selama setahun juga steroid bermaharaja di dalam tubuh badan sy...selama setahun juga sy membiarkan diri sy melayan keadaan kesakitan....selama setahun juga sy berulang alik ke hospital...selama setahun juga sy rasa sy sangat buang masa.....perasaan sy waktu tu...setelah setahun menghadapi semua ni...sama seperti mula2 sy tau tentang sakit ni...malahan ada waktu sy malu nk kuar ke mana2....bila cuti sy banyak menghabiskan ms di rumah....sy ada rasa malu utk jmpa org disekeliling....sy tak suka org Tanya itu ini lagi2 perubahan fizikal sy.....

Sampai satu masa, Allah Maha kuasa, dalam sedang sy melayari youtube, sy terbuka  video pengalaman seorang Ustaz (UKE) yang telah menerima ujian dari Allah dan beliau telah berkongsi bagaimana beliau menghadapi setiap ujian Allah itu dengan tenang....setiap pengalaman Ustaz & cara Ustaz itu menangani masalah beliau sangat memberi kesan kepada sy....sy selalu fikir, sy di uji dengan dasat...tapi sebenarnya ada lagi menerima ujian lagi berat dari sy....sejak dari itu, sy mula fikirkan secara rasional...sy semakin banyak membaca nota-nota tentang dugaan Allah berikan kepada setiap hambaNya....dari situ sy betul2 faham bahawa setiap manusia/hamba dalam dunia ni mmg tak akan lepas dari menerima ujian Allah...ujian yang diturunkan dalam pelbagai bentuk...sesungguhnya ujian itu ada banyak kelebihan nya....Walau ia perit , namun yakinlah pasti akan ada manisnya....

Bila sy fikirkan kembali, bila mana Allah Tarik nikmat kesihatan sy, sy mula rasa, sesungguhnya apa yg kite ada, apa yang sedang kite pakai guna, apa yang kite rasa hak milik kite kekal selamanya, sesungguhnya bukanlah milik kite sepenuhnya....semuanya adalah hak Allah, Allah berhak melakukan apa sahaja....dan hanya Allah tahu apa terbaik untuk hamba-hambaNya....setiap kejadian sngat membuka mata...mungkin selama ini sy terlalu takbur dengan apa sy ada....mungkin Allah ingin beri peringatan kepada sy agar jangan terus menerus bersikap begitu....mungkin juga Allah ingin menguji tahap kesabaran sy dalam menerima ujian.....sesungguhnya sy mmg benar-benar lemah....sangat lemah.....

Setelah sy mampu yakinkan diri atas setiap kejadian....maka sy melakukan apa yang UKE lakukan, setiap hari sy cuba dengar bacaan al quran, setiap hari sy cuba baca Al Quran, setiap hari sy cuba amalkan berzikir,sy cuba kerap berselawat semampu yang sy bole..sy kena yakin dengan kelebihan kalimah2 Allah...sy yakinkan diri sy bahawa pasti banyak mukjizat yang terkandung dalam al quran ini....sy yakin penyembuhan segala kesakitan semuanya dari Allah.....dari makan steroid dengan dos yang tinggi, sy kurang kan sendiri dos ubat2an yg sy ambil....

Ketika itu, sy msih belum mampu berjalan dgn baik....kaki sy sngat sakit bila melakukan pergerakkan, bila doc buat MRI kat kaki, ada pendarahan area lutut, doc advice suh sy buat operation untuk buang darah tersebut...tapi doc bg ms seminggu utk sy fikirkan....seriously sy sngat takut, sy berdoa kepada Allah semoga tiada operation yg akan berlaku...dalam masa yg sama sy masih melakukan amalan-amalan yg telah sy nyatakan di atas.....tiba ms jumpa doc....Maha suci Allah, Allah mendengar rintihan sy, ketakutan sy....operation yang akan dilakukan kepada sy terpaksa di batalkan atas sebab bimbang ianya memberi kesan lain kepada penerimaan badan sy....Alhamdulillah....sy bersyukur tak terhingga...tak Kira apa alasan yg sy dengar, yg penting sy tak perlu menghadapi operation tu.....

Dan sy rasa, itulah Kali terakhir sy jumpa doc, kerana selepas itu sy decide sendiri untuk tidak bergantung pd ubat hospital....sy cuba makanan2 sunnah Nabi .....sy minum air zam2 bergelen2...sy makan madu....sy amalkan pemakanan habatussauda.....seperti sy kata...sesungguhnya setiap kejadian dtg dari Allah,setiap kesembuhan juga milik Allah.....sy rasai perubahan diri sy sedikit Demi sedikit...selama 6 bulan sy amalkan semuanya.....semua ubatan hospital sy ketepikan....tanpa jemu sy terus makan makan2an natural....alhamdulillah sy rasa perubahan diri....dari tak bole melompat, Skrg mampu melompat, dari x boleh berjogging, skrg mampu berjongging...walaupun tak pulih sepenuhnya namun sy still rasa bersyukur tak terhingga kepada Allah atas kesembuhan ini.....Allah kembali memberi sy pinjaman milikNya...

Hari ni..hampir genap setahun tak jumpa doc....tak makan ubat2an hospital....sy berserah pada Allah...doc pernah bg tau....sakit sy ni tak mampu duga..bole serang tiba2...bole serang organ dalaman, bole serang otak....kawan2 yg sy baru kenal dalam persatuan SLE juga bg tahu sy perkara yg sama....ada pesakit kat ICU, ada yg meninggal kerana doc kata tak makan ubat2an..sakit sy hanya bergantung pd ubat (ini doc yang cakap) tapi doc bukan Allah..bukan yang menjadikan kite...segala tu semakin yakin kan hati sy.,.,ajal maut tu kat tangan Allah....bila nyawa diambil dalam bentuk & keadaan mcm mana pun...bermakna sudah tiba msnya...jadinya sy tak perlu risau...ape pun keadaan tetap sama....sy berusaha dengan cara sy...tak mungkin sy berputus asa....sy bergantung pd Allah sepenuhnya....sy hanya berusaha dan Allah yang menentukan jalan ceritanya...yang pasti ianya yg terbaik untuk hamba-hambaNya...sesungguhnya Allah Maha mengetahui....maha penyayang lagi maha pengampun....

Ini kelebihan dugaan...bila kite diduga, serba sedikit kite mampu faham ape sebenarnya kehidupan...serba sedikit kite faham siapa kite dibumi...serba sedikit kite faham kedudukan diri kite sebenar....betapa kerdilnya diri kite jika ingin dibandingkan kekuasaan Allah....terlalu kerdil.....

Alhamdulillah terima kasih Ya Allah, atas setiap apa yg telah diberikan kepada sy....

Assalammualaikum.....

Bila ujian Allah itu datang menghampiri >>>PART 1

Assalammualaikum...

Entry kali ini mengkin agak panjang dan mungkin agak menjemukan...segala perasaan yang dtg amat di kesali....terima kasih :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dalam masa menginjak beberapa hari lagi.....May hampir melabuhkan tirainya, maka Jun akan muncul menjelma..Bulan Jun ni genaplah 2 tahun perkahwinan bersama suami tercinta...banyak suka duka perkahwinan yang kami lalui..Alhamdulillah bersyukur pada Allah , kerana mengizinkan kami untuk terus saling menyayangi, berkongsi kehidupn ini di dunia sementara, akhirat juga kekal selamanya..

Bila sy imbas kembali di awal perkahwinan kami, banyak kemanisan walaupun ada dugaan yang harus kami tempuhi...tapi pengalaman itu mematangkan saya untuk meniti hari-hari mendatang...sy wajib bersyukur atas apa yang Allah berikan...tak kira samada ia dalam bentuk kemanisan, kebahagiaan, kesakitan dll lagi..kerana apa yang Allah berikan pasti ada hikmah dan kebaikkan yang tak mungkin sy ketahui...Allah yang maha mengetahui segala dan setiap kejadian....

Ingat lagi ketika waktu pertama kali saya di duga ketika kami sah menjadi suami isteri, ketika selesai majlis rumah sy and sedang buat persiapan di majlis rumah suami sy, waktu itu kesihatan sy on off, sy fikirkan mungkin kerana sy kepenatan, tapi smpi satu tahap pergelangan tangan sy membengkak sehingga sy tak mampu nk mengerakkan tangan sy, tingal sehari majlis menyambut menantu..suami ambik keputusan untuk membawa sy ke klinik yg berhampiran, pd mulanya doc buat tanggapan sy ada gout, tapi after check darah , sy sebenarnya bebas dari sakit gout..makanya doc advice kami untuk refer ke pakar. dikhuatiri menghidapi RA (satu penyakit yang berkaitan dengan saraf & sendi & tentang sakit ni juga sy ada share kat entry before ni). so waktu tu doc bekalkan sy hanya dengan ubat susut bengkak  & tahan sakit...kami ambil keputusan after majlis akan buat rawatan lanjut di hospital pakar.

After majlis rumah suami, kami pergi buat rawatan susulan di hospital pakar (Colombia Asia), waktu itu doctor ambil sample darah di masukkan dalam 4 tabung kecil untuk di buat ujian makmal, after seminggu doktor minta kami datang semula untuk melihat hasil keputusan darah sy... Seminggu kemudian kami jumpa doctor untuk melihat keputusan darah sy, dan keputusannya adalah positive bahawa sy menghidap penyakit LUPUS/SLE (dah pena cerita kat entry before ni)....seriously masa sy dengar LUPUS/SLE, sy tak de ape2 perasaan sekali..sbb kerana mungkin sy tak mengetahui apakah sakit ini....yang lebih menjadi pelik pada diri sy ketika itu, doc buat kad appoinment untuk sy berjumpa beliau setiap minggu untuk ambil sample darah sy...waktu tu sy fikir....ape jenis sakit sy ni????bahaya ke???krtikal ke smpi kena ambil sample darah tiap minggu?? so waktu balik tu sy penuh pertanyaan, doc bekalkan sy banyak ubat-ubatan tika itu......yang pastinya doctor kata ia mengandungi  steroid agak tinggi....doc advice sy makan ubat seperti yang telah ditetapkan...untuk menggelakkan dari serangan sakit yang tidak sy sangka....ketika perjalanan pulang, sy terfikir-fikir apakah sebenarnya sakit saya ini..smpi dirumah, sy mengunakan kemudahan yang ada, mencari maklumat....apakah itu SLE/LUPUS...bila baca satu persatu, penerangan demi penerangan, juga membaca pengalaman mereka yang menghidap sakit ini....Ya Rabbi....seriously sy rasa masa tu,kosong.....tertekan....... sy mempersoalkan dalam hati "dugaan apakah ini??" (Jahilnya sy ya Allah...ampuni sy yg hina ini....)..

Bila sy dah tahu tntg reality sebenar penyakit sy hadapi ini, seminggu berturut2 sy tak lepas2 untuk cari info untuk diri sy...sy print segala yang ada....terus terang perasaan waktu itu sangat down...yessss...down....adakalanya dalam diam menangis sendiri....ya Allah....stress....semakin stress...bila sy dalam keadaan begini, penyakit sy hadapi semakin hari semakin teruk sy rasakan....kondinasi badan semakin lemah....sendi2 semakin membengkak.....setiap hari sy telan ubat-ubatan yang doc bekalkan kepada sy.....setiap minggu, sy terpaksa menahan untuk membenarkan jarum masuk di urat2 sy...setiap minggu...kena ambil darah...Allahu...Doc minta sy jgn fikirkan...doc advice jgn beri tekanan pada badan..kerana jika badan sy menerima tekanan , tindak balas badan sy akan menjadi lebih buruk....waktu tu...setiap hari sy rasa demam....badan semakin lemah tak bermaya....bila dalam keadaan begitu, st ape pun keje sy tak mampu nak buat.....adakalanya sy hanya terbaring.....kaki membengkak, sy tak mampu nak berjalan....berat badan naik mendadak...dari 49kg naik ke 60kg...tak mampu untuk sy terangkan perasaan sy ketika itu.....tapi ......Alhamdulillah sy bersyukur pada Allah kerna kurniakan sy seorang suami yang sangat budiman, baik hati, sentiasa berada disisi sy ketika sy menghadapi musibah sedemikian....beliaulah yang menyediakan makan minum sy ketika sy terbaring kesakitan, beliau lah yang urutkan kaki sy ketika sy mengerang kesakitan akibat kaki membengkak dengan tiba-tiba,beliau lah yang letak minyak pada kepala sy ketika sy mengadu kepala sy bagai nak pecah akibat menahan kesakitan...derita sy tanggung hanya Allah yang maha mengetahui...sy tak mmpu nak gambarkan apa yg sy rasai ketika itu....Terima kasih ya Allah kerna kurniakan lelaki yang sebaik ini dalam kehidupan saya......orang lain tak mampu lakukan seperti apa yang telah dia lakukan untuk sy....beliau lah insan yang terlalu mengambil berat terhadap kesakitan sy selain mak sy sendiri....semoga sy juga akan melakukan perkara yang sama atau lebih dari itu jika beliau di uji seperti sy.....sesungguhnya Allah maha penyayang kepada hambanya...saat Allah menguji kesakitan kepada sy, Allah kurniakan sy seorg suami yang mengambil berat terhadap isterinya....Alhamdulillah..terima ksih Allah.

Selama hampir setahun sy melalui kesakitan ini....penyakit yang dtg secara tak di sangka, adakalanya sangat teruk bila ia datang menyerang & adakalanya sy mampu menahan rasa kesakitan yang dtg.....ada satu waktu ketika, sy pernah tak mampu berjalan, hanya mengesot2 dalam rumah untuk dari satu tempat ke satu tempat...dari pengalaman itu baru sy rasa perasaan mereka yang tak mempunyai nikmat kaki..sesungguhnya Allah telah menarik nikmat dari sy, sebelum ini, sy mampu melakukan apa shaja & akhirnya hanya sekelip mata Allah menarik nikmat kesihatan itu dari sy...sy tidak mampu melakukan apa-apa, hanya mengharapkan ihsan suami, mak and famly untuk membantu diri sy menguruskan kehidupan seharian sy.......ya Allah...terima kasih di atas pengalaman manis ini...

~~~~~~~~~~~~~

Macam mana sy positivekan diri, dari manakah sumber inspirasi sy perolehi sehingga sy mampu menghadapi dugaan dari Allah ini, sy akan share di entry akan datang.....tak tahu bila....ikut kesesuaian masa.....jika di izinkan Allah..insyaAllah sy akan berkongsi pengalaman sy sepenuhnya.....jumpa lagi..

Assalammualaikum...............