Wednesday, 28 May 2014

Bila ujian Allah datang menghampiri >>>>>part 2

Alhamdulillah....sekarang ni sy mmpu luang masa untuk menyambung kembali entry sy before ni, bila janji kite kena tunaikan.... Kan...kan...seperti biasa, maafkan sy jika ia tak seindah bahasa, maafkan juga jika ia tak menepati citarasa....

Ok..kite sambung

Selama setahun lamanya sy bergantung ubat2an doc....selama setahun juga steroid bermaharaja di dalam tubuh badan sy...selama setahun juga sy membiarkan diri sy melayan keadaan kesakitan....selama setahun juga sy berulang alik ke hospital...selama setahun juga sy rasa sy sangat buang masa.....perasaan sy waktu tu...setelah setahun menghadapi semua ni...sama seperti mula2 sy tau tentang sakit ni...malahan ada waktu sy malu nk kuar ke mana2....bila cuti sy banyak menghabiskan ms di rumah....sy ada rasa malu utk jmpa org disekeliling....sy tak suka org Tanya itu ini lagi2 perubahan fizikal sy.....

Sampai satu masa, Allah Maha kuasa, dalam sedang sy melayari youtube, sy terbuka  video pengalaman seorang Ustaz (UKE) yang telah menerima ujian dari Allah dan beliau telah berkongsi bagaimana beliau menghadapi setiap ujian Allah itu dengan tenang....setiap pengalaman Ustaz & cara Ustaz itu menangani masalah beliau sangat memberi kesan kepada sy....sy selalu fikir, sy di uji dengan dasat...tapi sebenarnya ada lagi menerima ujian lagi berat dari sy....sejak dari itu, sy mula fikirkan secara rasional...sy semakin banyak membaca nota-nota tentang dugaan Allah berikan kepada setiap hambaNya....dari situ sy betul2 faham bahawa setiap manusia/hamba dalam dunia ni mmg tak akan lepas dari menerima ujian Allah...ujian yang diturunkan dalam pelbagai bentuk...sesungguhnya ujian itu ada banyak kelebihan nya....Walau ia perit , namun yakinlah pasti akan ada manisnya....

Bila sy fikirkan kembali, bila mana Allah Tarik nikmat kesihatan sy, sy mula rasa, sesungguhnya apa yg kite ada, apa yang sedang kite pakai guna, apa yang kite rasa hak milik kite kekal selamanya, sesungguhnya bukanlah milik kite sepenuhnya....semuanya adalah hak Allah, Allah berhak melakukan apa sahaja....dan hanya Allah tahu apa terbaik untuk hamba-hambaNya....setiap kejadian sngat membuka mata...mungkin selama ini sy terlalu takbur dengan apa sy ada....mungkin Allah ingin beri peringatan kepada sy agar jangan terus menerus bersikap begitu....mungkin juga Allah ingin menguji tahap kesabaran sy dalam menerima ujian.....sesungguhnya sy mmg benar-benar lemah....sangat lemah.....

Setelah sy mampu yakinkan diri atas setiap kejadian....maka sy melakukan apa yang UKE lakukan, setiap hari sy cuba dengar bacaan al quran, setiap hari sy cuba baca Al Quran, setiap hari sy cuba amalkan berzikir,sy cuba kerap berselawat semampu yang sy bole..sy kena yakin dengan kelebihan kalimah2 Allah...sy yakinkan diri sy bahawa pasti banyak mukjizat yang terkandung dalam al quran ini....sy yakin penyembuhan segala kesakitan semuanya dari Allah.....dari makan steroid dengan dos yang tinggi, sy kurang kan sendiri dos ubat2an yg sy ambil....

Ketika itu, sy msih belum mampu berjalan dgn baik....kaki sy sngat sakit bila melakukan pergerakkan, bila doc buat MRI kat kaki, ada pendarahan area lutut, doc advice suh sy buat operation untuk buang darah tersebut...tapi doc bg ms seminggu utk sy fikirkan....seriously sy sngat takut, sy berdoa kepada Allah semoga tiada operation yg akan berlaku...dalam masa yg sama sy masih melakukan amalan-amalan yg telah sy nyatakan di atas.....tiba ms jumpa doc....Maha suci Allah, Allah mendengar rintihan sy, ketakutan sy....operation yang akan dilakukan kepada sy terpaksa di batalkan atas sebab bimbang ianya memberi kesan lain kepada penerimaan badan sy....Alhamdulillah....sy bersyukur tak terhingga...tak Kira apa alasan yg sy dengar, yg penting sy tak perlu menghadapi operation tu.....

Dan sy rasa, itulah Kali terakhir sy jumpa doc, kerana selepas itu sy decide sendiri untuk tidak bergantung pd ubat hospital....sy cuba makanan2 sunnah Nabi .....sy minum air zam2 bergelen2...sy makan madu....sy amalkan pemakanan habatussauda.....seperti sy kata...sesungguhnya setiap kejadian dtg dari Allah,setiap kesembuhan juga milik Allah.....sy rasai perubahan diri sy sedikit Demi sedikit...selama 6 bulan sy amalkan semuanya.....semua ubatan hospital sy ketepikan....tanpa jemu sy terus makan makan2an natural....alhamdulillah sy rasa perubahan diri....dari tak bole melompat, Skrg mampu melompat, dari x boleh berjogging, skrg mampu berjongging...walaupun tak pulih sepenuhnya namun sy still rasa bersyukur tak terhingga kepada Allah atas kesembuhan ini.....Allah kembali memberi sy pinjaman milikNya...

Hari ni..hampir genap setahun tak jumpa doc....tak makan ubat2an hospital....sy berserah pada Allah...doc pernah bg tau....sakit sy ni tak mampu duga..bole serang tiba2...bole serang organ dalaman, bole serang otak....kawan2 yg sy baru kenal dalam persatuan SLE juga bg tahu sy perkara yg sama....ada pesakit kat ICU, ada yg meninggal kerana doc kata tak makan ubat2an..sakit sy hanya bergantung pd ubat (ini doc yang cakap) tapi doc bukan Allah..bukan yang menjadikan kite...segala tu semakin yakin kan hati sy.,.,ajal maut tu kat tangan Allah....bila nyawa diambil dalam bentuk & keadaan mcm mana pun...bermakna sudah tiba msnya...jadinya sy tak perlu risau...ape pun keadaan tetap sama....sy berusaha dengan cara sy...tak mungkin sy berputus asa....sy bergantung pd Allah sepenuhnya....sy hanya berusaha dan Allah yang menentukan jalan ceritanya...yang pasti ianya yg terbaik untuk hamba-hambaNya...sesungguhnya Allah Maha mengetahui....maha penyayang lagi maha pengampun....

Ini kelebihan dugaan...bila kite diduga, serba sedikit kite mampu faham ape sebenarnya kehidupan...serba sedikit kite faham siapa kite dibumi...serba sedikit kite faham kedudukan diri kite sebenar....betapa kerdilnya diri kite jika ingin dibandingkan kekuasaan Allah....terlalu kerdil.....

Alhamdulillah terima kasih Ya Allah, atas setiap apa yg telah diberikan kepada sy....

Assalammualaikum.....

"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum... Mulat. Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ...