Sunday, 4 September 2016

Berakhirnya sebuah perjalanan, Al- Fatihah untuk Mak cik aku Arbayah Bt Zakaria

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....

Apa khabar kawan-kawan semua? harap semuanya sihat-sihat belaka.

Agak lama tak mengarang, sejak zaman teknologi semakin canggih ni, lebih banyak abis masa kat we chat, twitter, fb dan social media yg lain...huhuhu

Haissh...fikir panjang aku bagaimana mahu mulakan,
Perasaan masih rasa terkesan.

Hari ini 1hb September, hari ini adalah tarikh lahir makcik aku yang baru saja pergi menghadap Ilahi pada 28hb Ogos yang lalu.
Pada aku, makcik aku ni seorg yang sangat baik,
Jarang sekali aku nak dengar mak cik aku ni meninggi suara,
Semuanya bagaikan mimpi,
Tapi aku yakin itu yang terbaik untuknya,
Dah agak lama dia menderita menahan kesakitan,
Bermula pada raya ke-2  terlantar sehingga ke akhir hayatnya.

Masih jelas ingat di fikiran aku ini,
Bila dapat tahu yang makcik aku tak sedarkan diri pada ptg 26hb Ogos tu, aku , abah, mak, adik, suami,kakak and anaknya umairah pergi melawatnya pada pagi 27hb Ogos. Wajahnya masih aku ingat sehingga sekarang, tika aku masuk ke dalam rumahnya and melihat wajahnya, aku jadi sangat sebak, hati aku sangat sedih...seseorang yang satu tika dulu jika kami datang, menyambut kami dengan senyuman , melayan kami dengan penuh keramahan tapi pada hari itu sangat suram...tiada senyuman, tiada perbualan, hanya pergerakan yang penuh terbatas.

Airmata berguguran tika abah melafazkan kalimah syahadah di telinga makcik ku setiap kali surah yaasin selesai kami baca, abah juga kedengaran agak sebak, aku melihat bibir makcik ku bertindak balas bila abahku membisikkan kalimah syahadah. Maha suci Allah. Sumpah aku tak mampu tahan,

Aku pegang tangannya , aku pgg kakinya..tika itu aku berdoa semoga Allah berikan yang terbaik untuknya.

Hampir jam 5 kami minta diri untuk pulang, abah aku pesan pada anak-anak makcik aku supaya mendoakan ibu mereka, abah aku juga pesan pada pakcik aku (suami makcik) supaya memaafkan semua dosa isterinya and bersedia untuk lepaskan isterinya pergi...waktu tu semua anak-anak makcik aku menangis..suasana sangat hiba.

Sebelum aku pulang, aku pegang tangan makcik aku, aku bisik kat telinganya and perkenalkan diri aku, aku cium dahinya..tika itu makcik aku cuba untuk kata sesuatu...tapi tak mampu difahami.

Sampi di rumah JB dalam 8:30pm, abah pula dalam 11:30pm....kul 12:15am kami dapat msg melalui whatsup mengatakan makcik aku telah kembali ke penciptaNya. Saat tu hati dah redha...Sesungguhnya Allah tahu apa yang terbaik untuknya...

Aku ingatkan pada diri, tiada apa yang kekal abadi dan perpisahan itu adalah sesuatu yang pasti.
Hargai mereka-mereka yang berada di sekeliling kita ketika mereka masih ada terutamanya kedua ibu bapa kita.

Wassalam

P/s : aku dah draft post ini pada 1/9/2016 tapi sayangnya aku lupa nak publish..kesian aku..dah tua sangat..huhuhu

Friday, 26 February 2016

Zaman Kanak-kanak Part 1

Assalammualaikum...Salam Jumaat

Allahumma salli `ala muhammadin wa'ali muhammad


Aku akui sejak berumahtangga ni, mmg sukar nak luangkan masa terluang untuk mengupdate blog aku ni..nak kata sibuk sangat tak delah...cuma masa tu dah tak macam bujang dulu..huhuhu..tapi x pelah kan...bukan penting sangat sebenarnya...


Hari ni En Suami tak de, g memancing...salah satu hobi beliau..mmg tak bole nak dilarang..tapi aku mmg jenis tak kisahlah if dia nak g memancing...sebab En Suami pun tak pernah nak halang hobi aku...tu buat rasa sayang semakin dalam..kalah laut china-selatan..cewahhh..

Kekadang bila sensorang macam ni kan...barulah rasa keinginan nak mengupdate tu timbul..saat sorang2 beginilah kekadang teringat zaman kanak-kanak..yang pastinya zaman kanak-kanak tu memang seronok kan? sebab apa tau...zaman kanak2 ni..kita tak de lah nak fikir masalah yang besar..masalah nak uruskan kehidupan, kewangan, perkahwinan dan sebagainya kan? hahaha..paling besar pun masalah zaman kanak2 dulu bila kita bergaduh dengan kawan..itu apa aku rasa laaa...org lain aku tak tahu...
Aku ingat lagi, dalam umur aku dari 3-5 tahun, duduk kat batu pahat......aku ada 2 org kawan baik lelaki, ijal and Emy..tu jelah kawan aku..mana-mana pergi mmg kitaorg bertiga...plus aku rapat ngan dorang sebab abah aku bestfriend ayah dorang...tapi masa umur aku 5 tahun...aku berpindah..masa nak pindah sangat drama....bila ijal cakap ngan aku...

Ijal : kin, ijal ada beli cincin..kata nak kawen ngan ijal..sambil bagi cincin mainan pada aku (ala...cincin yang biasa beli candy panjang then dapat cincin tu, tak tahu korang ingat ke x)

aku  pun memalu kambing masa tu..sambil bonceng naik moto abah (masa tu family memasing ada), sambil tu keluar dialog gedik aku...

Aku : Ijal, sorry aku tak jadi kawen dengan kau (kahkahkah macam mana time umur aku cemgini bole pk pasal kawen...hahahaha aku pun x faham)

Ijal : alaaaa...kenapa kin?

Aku : sebab aku nak pindah laaa

Time tu semua org melekek...tapi aku mmg tak faham masa tu kenapa dorang nak ketawakan aku...hahaha..tapi bila dah akal panjang...mak cite balik mmg aku ketawa sendiri..


Oleh kerana kawan aku hanya lelaki, then atas aku abg aku...aku mmg mcm lelaki sikit...main tembak2lah..mmg semua jenis permainan lelaki aku join...mak aku belikan set pondok2, babydoll pun aku tak layan...biasanya mainan abg aku,mmg aku sibuk nak main...nasib abg aku ni mmg rajin layan aku..plus aku adik paling bongsu masa tu...tapi part yang paling best, bila mak aku buatkan aku baju kurung...aku mmg tak nak pakai baju kurung..aku nangis2 nak pakai baju mcm abg aku.....hahahha korang teka baju apa? baju melayu lelaki....aku mmg obses kat abg aku kot....apa dia pakai..aku nak pakai...hahahaha..mak aku pun layankan je buatkan aku baju melayu lelaki..hahaha..mujur aku tak gunting rambut pendek...still feminim ngan rambut paras bahu....acctually ada gambarnya..tapi segan plak nak share...kira aurat jugak kan rambut aku?huhu sorry tak dapat nak share..kalo tgok pasti korang pun gelak tak ingat...tu pun salah satu sebab aku tak nak share..hahahah kena bahan....

Then umur aku 5 tahun tu abah kena pindah mersing...bermulalah zaman kanak-kanak aku kat mersing plak...aku rasa kat mersing paling banyak kenangan aku..hahaha..sebab lepas mersing tu ...abah mmg dah tak pindah kat mana-mana dah.

oklah...aku nak sambung masak...En suami nak balik sat lagi...
Ada masa, ada rezeki..aku nak sambung lagi....


Assalammulaikum gais.....

Sunday, 18 January 2015

Antara yang paling aku tak suka

Sebenarnya before ni aku ni tulis pasal #throwback zaman kecik mengecik aku...hahaha
Tapi dan-dan sambil nak tunggu boss datang chair meeting ni, aku rasa membuak keinginan aku nak tulis pasal ni.. Hari ni aku nak listkan antara apa yang aku tak suka buat... antaranya : -

1) Aku tak suka g petrol station - kiranya Malas nk g isi minyak,nak kena g bayar kat kaunter (maklumlah tak de cc). kekadang minyak smpi E..haisshhh..cop..cop..E tu means "Elek" ea...hihihi

2) Aku tak suka nak g ATM, nak kena keluarkan duit, pastu abis , kena keluarkan duit lagi...kan best kalo sekali keluarkan duit, duit tu beranak terus dalam purse aku jadi banyak..hahahaha

3)Aku tak berapa suka minum air manis, kalo ada pun minum air isotonic..kalo ada pun sbb aku tak de pilihan, kalo ada pun sebab aku teringin. okay!full stop.

4) Aku tak suka nak gosok baju, kalo bole aku nak beli baju yang tak perlu nak gosok, kalo boleh lepas basuh, baju tu terus licin..kalau laaaa kan..kalau...

5) Aku tak suka sangat berada di tempat yang lapang..lapang..selapang-lapanganya...contoh mcm kat tengah lautan , and aku berada kat atas rakit...contoh lagi...kat tanah lapang....kiri kanan tak de pokok...may b mcm kat padang pasir kot....aku tak tahu nak cakap perasaan aku camne...takut ke? atau aku mmg dot dot dot.....

6) Aku tak suka tempat tinggi....bole pitam if aku dok tempat tinggi and tengok keadaan sekeliling...dulu kekecik aku berani...time sekolah perasaan takut melampau tu datang..hehehe...tapi ada cite sebenarnya pasal ni...nntilah if aku ingat aku share kat #throwback zaman kecik aku. tapi kan aku berazam this year nk jadi berani berada di tempat yang tinggi..doa kan ea...berangan je

7) aku tak suka g konsert, even aku minat gila kat seseorg artis tu, Tapi aku masih belum jadi gila untuk bersesak-sesak , semata-mata nk tgok artis pujaan aku

8) Aku tak suka pakai eyeshadow, aku rasa Kalau aku pakai eyeshadow muka aku tak cantik langsung,,muahahahahaha 

9) aku tak suka ais. 

10) aku tak suka org potong zink, besi dll...aku rasa ngiluuuuuuuuuuu..benci

Hurmm..ni di antara ape aku benci...antara top 10 laaa kiranya...hahahahaha

Tuesday, 7 October 2014

Resepi Donut simple ala kikin

Assalammualaikum....

Cuti raya haji lepas, tetiba mood rasa rajin yang amat...so dalam kepala ni merancang untuk buat donut....percubaan kali pertama buat donut dengan hidayah, hasilnya masa baru goreng...lembut..tapi bila sejuk, balik dinding pun dinding bole retak...kihkihkih...so kiranya ini adalah percubaan kali ke-2.

So saya bercadang buat adunan mcm sy buat adunan roti perancis...gunakan ikut bahan-bahan yang saya rasa bersesuaian laaaa...kiranya ini cubaan hentam sajalah.....hehehehe

Bahan- bahan yang sy guna

500g Tepung gandum
Susu
1 sudu teh Garam
Yis (Ibu roti)
Sedikit Marjerin

Cara-Cara :
  • Saya campurkan tepung gandum,garam and yis, letak kan sedikit air and susu
  • Uli sehingga adunan tu tak melekit and kelihatan licin
  • kalo tangan tak kuat nk uli, tumbuk-tumbuk je adunan tu..hehehehe
  • then , masukkan majerin and uli lagi
  • Biarkan adunan selama 1/2 jam sehingga adunan naik/mengembang dari size asal
  • Bentuk ikut kesukaan sendiri (spiral ke, bulat2 ke)
  • Biarkan 15 minute , then goreng
So hasilnya alhamdulillah memuaskan...mak kata bole jual..love you mak!!!kihkihkih....



Abaikan yang hangit-hangit tu...husband sejati saya yang tolong goreng...ouuchhhh

Hijrah ke jalan Allah

Assalammualaikum..

Hijrah? Apa yang dikatakan dengan hijrah? ok jom kite sama-sama tahu apa itu penghijrahan.

Hijrah bermaksud perpindahan dengan tujuan untuk menegakkan kalimah ALLAH, seperti yang berlaku pada zaman Rasulluah s.a.w. iaitu perpindahan dari Makkah ke Madinah. Bnyak ayat yang menyebut tentang hal ini. Antaranya firman ALLAH S.W.T. yang bermaksud: "sesungguhnya orang-orang yang beriman, yang berhijrah di jalan ALLAH, mereka mengharapkan rahmat ALLAH dan ALLAH, mereka mengharapkan rahmat ALLAH dan ALLAH itu maha pengampun lagi maha penyayang." (surah al-baqarah: 218).

Hijrah juga bermakna meninggalkan sifat negatif atau perangai yang buruk. Sabda Rasuluallah s.a.w. yang bermaksud "Orang yang berhijrah itu ialah yang berhijrah daripada apa-apa yang dilarang oleh ALLAH."(Riwayat Ahmad Daripada Abu Hurairah r.a)

Hurmm..hijrah bukan sesuatu yang mudah kan..hijrah memerlukan banyak pengorbanan..ingin melakukan satu penghijrahan hati kena kuat..bila kite niat untuk lakukan penghijrahan pasti akan banyak dugaan yang datang.

Pernah tak kite alami perasaan ini, bila hati ingin melakukan penghijrahan tetapi kite rasa malu dengan orang sekeliling. kite rasa malu dengan apa yang akan orang kata, kite rasa takut di ejek oleh kawan-kawan yang masih belum ingin lakukan penghijrahan. Bila ia berlaku apa yang ingin kite lakukan pasti akan tertangguh-tangguh kan? saya bagi contoh, dulu kite bukan seorang yang berhijab.... Bila satu masa Allah telah menggerakkan hati kite untuk berubah, kite ada keinginan untuk berhijab tapi pasti pada mulanya kite akan rasa malu dan tak tahu bagaimana untuk mulakan...apatah lagi jika penerimaan kawan-kawan yang agak moden mengatakan berhijab itu kolot...tak cantik.... Perasaan itu pasti berbelah bahagi kan?? If rakan-rakan memberi sokongan and galakkan atas perubahan kite pasti tiada masalah kan? terus terang saya katakan pengaruh rakan-rakan adakalanya lebih kuat berbanding family (nnti sy akan ceritakan lebih lanjut kenapa dan mengapa).

Tapi kan bila kite fikirkan sejenak, kenapa kite terlalu fikiran pandangan manusia yang tidak menyokong hijrah kebaikkan kite, kenapa kite perlu fikirkan rasa malu bila di ejek or di cemuh atas penghijrahan kite. Sepatutnya lebih utama adalah kite mengutamakan pandangan Allah sendiri dahulu baru lah yg lain-lain....kite harus ada perasaaan malu kepada Allah...ahhh....dalam kehidupan kite ni, sebenarnya kite terlalu memikirkan keutamaan dunia kan..huhuhu...sedihnya...

Inilah fitrah alam, sebagai manusia kite kena berserah diri pada Allah, terlalu banyak dugaan kite untuk menjadi Muslim/Muslimah yang sejati...dengan arus dunia yang semakin maju, terlalu bersifat international sehingga adakalanya ciri islam di ketepikan, fitnah dajal yang semakin berleluasa adalah cabaran terbesar yang perlu kite hadapi. Jin/syaitan tak pernah jemu mencari kawan untuk menemani mereka di neraka kelak...huhuhuhu

Marilah sama-sama kite berhijrah ke jalan Allah...memohon semoga Allah sentiasa memelihara kite and memberikan kite petunjuk dalam mencari hidayah-NYA.....

wallahualam....

Thursday, 25 September 2014

Beruntungnya menjadi tetamu Allah

Assalammualaikum..

Tak lama lagi nak masuk bulan Zulhijjah, maknanya dah nak dekat Raya Haji dan bulan untuk mereka pergi menunaikan haji....beruntung bagi mereka-mereka yang telah menjadi pilihan Allah untuk sampai di tanah suci...bukan semua org terpilih menjadi tetamu Allah. Saya juga dah lama tanam keinginan untuk pergi ke sana dari saya masih belum berkahwin lagi.....tapi masih belum dapat keizinan dari Allah...semoga satu hari nanti Allah izinkan saya sampai ke sana bersama suami & ibubapa saya.

Semasa saya di KLIA, Saya lihat ramai kaum keluarga menghantar saudara mereka yang ingin pergi menunaikan haji.. Di satu sudut terlihat suami isteri sedang berpelukkan sedang menangis sambil di kelilingi oleh anak-anak mereka barangkali, suasana di situ agak suram...pasti berat hati untuk melepaskan orang tersayang kan....berserahlah pada Allah semoga orang yang kite sayang berada di dalam jagaan Allah.

Saya teringat suatu ketika masa Abah & mak nak menunaikan haji..waktu tu hati pun agak sedih nak melepaskan dorang pergi..maklumlah tak pernah berpisah jauh beribu batu pun kan...so mmg pada mulanya hati agak risau..tapi saya yakin yang Allah sentiasa ada bersama mereka jika mereka di dalam kesusahan. Setiap hari waktu mak & abah di sana , saya dan adik beradik yang lain menunggu berita dari mereka....saya dapat rasakan kegembiraan mereka selama berada di sana..Thanks to Allah sbb telah menjemput abah & mak ke rumahNya.

Jadi bagi sapa yang keluarganya akan menunaikan haji, doakan agar semuanya baik-baik sahaja and yakinlah Allah sentiasa ada untuk mereka. Bukan mudah nak sampikan kaki ke Tanah Suci. Bersyukurlah keluarga kite di antara orang yang beruntung kerana telah di jemput Allah ke sana.

Harga makanan yang melampau!

Assalammualaikum......


Hari ni saya nk share satu pengalaman saya makan tengahari berharga RM120. Agak2 makan tengahari untuk 3 org harga mcm ni bagi korang mahal tak? Lauk kami sayur, telur goreng, ikan goreng & asam pedas. Dahlah masa tu kami kelaparan sangat-sangat...makan lambat dalam kul 2.30pm cari-cari kedai makan, akhirnya Allah menggerakkan hati kami untuk ke kedai tersebut yang berada di kawasan PULAI. Makanannya so-so lah, asam pedas lain dari kebiasaan kami makan, agak tidak boleh diterima oleh tekak ni.....huhuhu

Haiiishh mahal betul kos makanan skrg ni...kami sempat bertanya kenapa smpi harga sampai seratus lenih, rupanya sekeping ikan yang tak berapa nak fresh, agak lunyai dorang charge sehingga harga RM20 sekeping..kami ambil 3 slice bermakna RM60...oh..my..terkejut kami mendengarnya...at least if beli kat pasar dapat seekor ikan merah....kan..........

Kekadang dorang ni nak caj makanan melampau betul..huhuhuhu...caj makanan dengan harga yang tak sepatutnya belum tentu akan cepat kaya-raya tau..Apa yang penting rezeki yang berkat tu ....kan?

Ok lah..sekian luahan hati saya...moral of story before nak makan kena tanya dulu harga makanan tersebut....kalo tak nnti tak lah terkejut beruk bila nak membayarnya......hehehehe..

Pengalaman ini mendewasakan kami.... :)