Thursday, 21 March 2019

Dedek seekor kucing ?

Assalamualaikum,

Hurm, hari ni dah masuk seminggu aku kehilangan dedek,  dedek ni salah satu anak bulus kesayangan aku, secara jujur hati aku pedih, kehilangan ni lagi pedih saat aku kehilangan teman.

Dedek ni sebenarnya di buang oleh manusia tak bertanggungjawab, di buang bersama adik-beradiknya masa masih baby lagi kat depan office kakak aku tanpa IBU dorang, aku ulang ye, di BUANG TANPA IBU dorang, masa tu kakak aku cuti seminggu, kawan-kawan office dia bagi tahu ada kiten yang di buang depan office dorang , bising..ye laa, may be dorang kelaparan nak susu kan. 😥, napalah tergamak betul ea manusia ni..hmmm

So bila kakak aku naik keje, katanya adik beradik dedek semua dah tak de, tak tahu ke mana..hanya tinggal dedek sorang je kat situ, jadi kakak aku bawa dedek balik rumah. Petangnya aku datang rumah kakak , masa tu , kakak aku letak dedek dalam kotak and letak dalam sangkar, dedek bising..non stop dia nangis..aku tak sampai hati , jadi aku keluarkan dedek, dedek jalan masa tu masih tatih-tatih.. Bila aku keluarkan, dia datang kat kaki aku..aku gerak , dia pun kejar kaki aku..mulut dedek pun dah tak bising lagi. Malam tu masa aku nak balik ke rumah aku, aku minta kebenaran kakak untuk bawa dedek balik dan jaga dia. Kakak aku pun bagi memandangkan rumah dia pun dah banyak sangat anak-anak bulus..

Dalam kete dedek behave sangat-sangat, tidur kat pangkuan aku. Dedek nampak selesa sangat, bila sampai rumah aku pun dedek berkepit je dengan aku, nak tidur malam pun atas dada aku (bila aku ingat,hati aku hiba, aku tulis ni sambil menangis)..seminggu lepas aku ambil dedek , dedek kena demam panas, panas sangat badan dedek, aku bawa pergi vet, suhu dedek nak dekat 40'c , doc kata tak bole injection ,sbb dedek baby lagi..doc bekalkan multivitamin, masa tu aku sangka aku akan kehilangan dedek, tapi sapa boleh jangka kuasa Allah Swt, dedek bertahan dengan semangat dia ada..alhamdulillah dedek baik dari demam panas..Dari umur 1 minggu sampi umur dedek sebulan lebih aku jaga...dedek makin sihat dan handsome sangat-sangat 💘


Okay, bab cerita sedih bermula, satu hari tu aku keluar rumah nak beli barang. dedek dalam rumah dengan beberapa lagi bulus yang lain, Aku mmg tak jangka sangat yang dedek akan keluar rumah. Pada aku mungkin masa tu dedek ikut yang lain keluar tapi yang lain balik, dedek yang tak balik-balik. Masa aku sampai rumah malam tu, aku panggil dedek..dedek tak muncul-muncul, aku tak sedap hati sangat.

Dan bermula lah misi pencarian dedek , satu taman, kedai-kedai aku jelajah..aku macam orang gila cari dedek sana sini..sehingga sekarang aku masih belum ada rezeki jumpa dedek. setiap hari aku fikir dedek makan apa..mesti dedek takut kat luar tu, Ya Allah..aku tak kuat....kalau ada rezeki aku berjumpa dengan dedek, permudahkanlah ya Allah.. jika tiada rezeki aku..aku bermohon semoga dedek sentiasa berada dalam lindunganMU ya Allah.

Awal2 masa jumpa dedek

Dedek umur 1 bulan

Monday, 4 March 2019

Kucing bernama HERO

Assalammualaikum and salam sejahtera,

Hari ni aku nak cerita tentang Hero, hero ni aku jumpa dia kat pasar pandan.  Masa aku jumpa hero ni dia tak bole jalan sangat.. Terbaring je bawah kete.. Memula aku bg makan, then aku cakap kat hero, esok aku dtg lagi tengok dia dan bawa ubat. Kenapa aku tak ambil hero bawa balik ms 1st aku jumpa dia ? Sbb rumah aku dah banyak kucing luar dtg dan aku tak nak jiran aku rasa tak selesa bila aku ambil lagi kucing2 lain,jadi aku hanya mampu bagi makan stray cat yg aku jumpa tanpa aku bawa mereka pulang ke rumah. Walau adakalanya hati meronta, apa kan daya.

Kali ke 2 aku melawat hero, aku bawa ubat.. Aku tgok kaki dia bulu semua dah gugur, nampak kulit je.. Pastu kaki dia banyak kudis dan lubang.. Lepas aku letak ubat kat dia, bg makan.. Aku balik semula..tapi bila smpi rumah,aku rasa tak senang ati.. Aku tak bole tidur sbb teringat kat hero.. aku risau luka2 kaki dia tu jadi teruk, paling aku takut kalau lalat bertelur kat luka2 dia. Esok aku akan dtg lagi dan aku nekad dlm hati nak bawa hero balik.

Sampai kat pandan,aku pergi tgok bawah kereta yg hero baring.. Syukur, Alhamdulillah hero masih ada kat situ.. Aku masukkan dia dlm Sangkar, dia diam je, tak melawan/meronta langsung. Maybe dia tahu aku cuba nk tolong dia. Maybe.

Smpi kat rumah  aku kurung hero dlm  rumah kucing yg abah aku buatkan.. Kemudian, aku check lubang2 kat kaki dia mmg agak teruk  sangat2, ada satu luka tu smpi nampak tulang dia...😣 Bulu2 kat area kaki2 dia pun mmg dah tanggal semuanya, nampak kulit je. Badan dia pun panas dengan selsema sekali.

Setiap hari aku cuci luka dia, then aku spray dengan Proganic, secara jujur nya ni first time aku guna product ni... Aku usaha je mana mampu, esoknya aku tgok luka si hero ni dari merah.. Nampak kering dan tak berair..aku buat setiap hari.  Sehari aku sembur 2x... Dan aku sembur juga kat idung and mulut si hero ni selama 2 minggu mcm tu.. . Alhamdulillah  dgn izin Allah.. Segala luka kat kaki hero nampak perubahan.. Bulu2 lepas tu tumbuh.. Serious rasa gembira. Tak tahu nk describe perasaan tu mcm mana.

Sekarang ni aku nampak si hero ni dah sihat, boleh lari2.. Bila aku lepaskan asyik ikut aku je.. Hahha.. Nakal dan manja sangat.. Semoga hero terus kuat dan sihat ya.

Aku lupa pulak nak ambil gambar luka2 kat kaki hero before ni.. Ada gambar yg dah tumbuh bulu je.. Hmmm.. My bad... Kuciwa..




Cara gembira itu kita yang tentukan

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Lama juga biarkan blog ni terbengkalai terlalu lama, biasalah kan..manusia ni kan ada on off, before ni sbuk uruskan kehidupan smpi tak dan rasanya nak mencari idea utk menulis,

Eh.. Abis tu skrg ni tak uruskan kehidupan ke?

😂 Uruskan juga, tapi dah lebih stabillah masanya..hahaha poyonya

Untuk tahun 2019 ni aku nak banyak cerita tentang kucing dan masakan laa.. Since aku pun banyak melibatkan diri dlm dunia kucing dan masakan.. So aku harap dengan penulisan, luahan rasa semua ni dapat buat aku lebih rasa happy dan bahagia hendaknya. InsyaAllah, amiin..

Ok, guys.. See you next entry ya. Muahhhh

😘


"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum... Mulat. Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ...