Friday, 21 September 2012

Kasih sayang Kak Saz to arwah Yasmin

Semalam sy berborak-borak dengan kak saz (mak  kepada arwah yasmin), saya juga dapat mengenali kak saz dengan lebih dekat lagi, sy sangat respect cara kak saz mendidik anak2nya, setiap orang ada cara masing2 untuk fikirkan apa yang terbaik untuk anaknya..begitu juga dengan mak ayah saya...sesungguhnya arwah beruntung memiliki ibubapa seperti kak saz dan abg Johan, begitu juga sebaliknya....

Tiada siapa yang sempurna, kecuali Allah...apabila berlakunya sesuatu keadaan jgn sekali kite salahkan ibubapanya...tiada sapa nak kehilangan anak...tiada siapa yang mahukan sesuatu yang buruk kepada anaknya....anak ini ibarat permata yang sangat berharga...bila kite kehilangannya...bagaikan hidup juga sedikit tidak bermakna...itulah yang kak saz rasa disaat awal pemergian arwah..namun sekarang kak saz dah semakin redha dengan takdir ilahi...walau sukar ingin diluahkan apa yang ada dalam hati...

So...hentikanlah tohmahan terhadap arwah dan keluarga kak saz, pastinya segala yang berlaku, cara ia berlaku, bagaimana ia berlaku adalah diaturkan oleh Allah S.W.T. Pada saya arwah adalah dari golongan orang yang baik,family yang baik..alhamdulillah

Kat sini saya nak tulis serba sedikit tentang kak saz dan juga sedikit tentang arwah...mungkin ada yang boleh kite belajar kan bagaimana  kak saz mendidik arwah....

Al Fatihah for arwah yasmin dan 2 orang sahabatnya yang sama2 telah kembali ke rahmatullah...
________________________________________________________________

Saya lahirkan dia di Maternity Home, Pulau Pinang dan masa mengandungkan arwah saya mmg suka makan buah delima, mula2 saya sendiri tak tau buah ni mmg elok dan buah syurga, sehinggakan arwah mak saya cakap elok makan ni. Kebetulan pun mmg musim buah ni tengah ada di pasaran
 
Anak pertama dia mmg sgt comel, putih, dia byk mengikut kareakter suami saya sehingga dia besar. Dari kecik saya mengaku dia senang diajar, dan cepat dapat tangkap apa yg kita ajar.

tadika start umur 4 tahun, dalam umur 4 stengah tahun dan boleh membaca dan mengaji.

Matapelajaran Agama Islam yg paling dia minati

Seperti kanak2 biasa tetapi sering jadi tumpuan kerana rupa dia berlainan dgn org lain.

UPSR mendapat 5A

Bersekolah Agama di Maktab mahmud pada form 1

tapi melihatkan akademi di turun marah yg teruk

aunty keluarkan dia dan sekolah ke sekolah biasa

Selain dari Pelajaran Agama, dia meminati English dan BM

PMR mendapat hanya 4A dan 4 B, dia frust sgt
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Arwah juga ada tuliskan tentang keputusan PMR diblognya
 
http://misschronicz.blogspot.com/2010/12/kisah-boxerseluar-trackresult-pmr.html


Yasmin write :

Salam semua.
Tudia mau berhabuk dah aku punya blog. Memang nak spray ubat nyamuk dah.Sebab dah jadi sarang nyamuk n lalat. Tu nasib sarang nyamuk, kalau sarang maksiat ? wallahualam.
(dengan jayanya introdaksi keluar tajuk)
dah 26 Disember pon. sekolah pon nak mula dan nak masuk form 4 .
aku pulak kena pindah sekolah atas masalah tertentu.
DIAM! bukan kena tendang akibat msalah disiffflenn ok.
Result PMR aku agak teruk.Lain yang subj yang ditarget A , lain yang jadi -_-
tu la banyak main komputer kan ? *bak pepatah mama*
2-2 bahasa rasmi boleh takdapat skor ? kain batik tol.
ok mula cerita.
 
p/s : utk pengetahuan Blogger2 yang follow Yasmin ni, result
PMS
PMR aku ialah
4A 4B
teruk kan ? TAKPA ! AKU AKAN STRUGGLE DAN PULUN UTK SPM PULAK! TENGOK LAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH.!!!!
 
Uncle Johan said...
Execuse me, i m looking for my daughter.....Papa proud of your achievement....remember in life academic is not everything...be a good muslim, daughter, sister...later a profession you have passion and a little later a wife...mother and the list goes on.I like your attitude girl!...never give up and keep the determination burning! Love you my little _ _ _ _ i will be behind you always - cheering you up.
December 28, 2010 7:46 AM

Arwah said :
 papa ; :) i have a new hope. One day I will show you that I'm not a useless person. I'm promise.

(walaupun arwah dah dapat 4A 4B tapi arwah tetap tak berpuas hati dengan keputusannya, impian arwah sangat tinggi)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dalam hidup kami kalau tak pandai akademik sekalipun, atau sekadar biasa2 jgn susah hati,

tapi bagi kak 4A dan 4B tu dah good enough. Semua A dia scored yg Matapelajaran teras (mmg betul apa yg kak saz cakap, pd saya ia mmg dah sangat bagus)

disamping itu dia meminati Piano, dan hampir ke grade 5

Cikgu piano dia kata grade dia patut tinggi tapi untuk mendapat sijil, perlu ada procedure

abilitity dia main macam sudah pro dan menjangkaui grade, Arwah juga meminati chess sebab byk berfikir,stategy,bila kita harus jadi offensive dan harus jadi defensive.

Manakala belajar piano untuk menggerakkan otak kanan dan otak kiri kita untuk sama balance (seimbang) kedua2 tangan mewakili otak kita

Mungkin cara kak saz mendidik tak sama dgn org lain

ramai ibu bapa yg menekankan sgt akademi, kak saz mengaku kak saz pun tak pandai, lepas SPM bekerja dan ambik partime belajar Secretary di Rima College. Kawan2 akak semua U, menara gading....bagi akak bila ada kemahuan disitu ada jalan

Ok berbalik kepada cerita arwah

Byk nilai nilai murni kak tekan kan sama juga dgn adik2 dia tapi arwah ni good listener dan very very observant. Bila bersama kami dia agak pendiam, tapi bila bersama kawan rapatnya dia friendly...Kak rasa syukur kerna ada anak spt arwah tapi ada kan sebab knpe tuhan ambik dia awal2. Hanya Allah yg tahu.

Sumber2 dalam blog yg menceritakan tentang malam kejadian tu saya ambik dari kawan baik arwah F, dari keluarga mangsa yg meninggal dan adik yg menjual burger di kawasan yg berhampiran.
(ada dalam entry saya sebelum ni)

E.N.D

______________________________________________________



 

7 comments:

  1. Thanks for sharing...gud info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same2, apa yg baik kite sama2 pelajari :)

      Delete
  2. TQ Bunga, apa yg kak cerita dari hati ikhlas kak. Sebagai ibu kepada anak yg sudah mengadap ilahi, akak harus terima ketentuanNya dan sentiasa berdoa dan mendoakan segala doa-doa kalian diluar sana diterma oleh Allah SWT. Wassalam.

    ReplyDelete
  3. Al Fatihah to her..untung auntie saz Ada anak macam arwah

    ReplyDelete
  4. bila baca ttg kisah arwah, hati lelaki ini terasa sayu dan hiba sekali.


    Al-fatihah utk arwah adinda Jasmin J Hunwick.

    semoga roh adinda Jasmin ditempatkan dlm kalangan orang2 yang beriman....

    ReplyDelete
  5. al-fatihah buat Yasmin J Hunwick...semoga ditempatkn dengan org2 beriman...walupon sye tidak mengenali arwah tetapi saya terasa hiba ketika membaca bloq dye..rse nak menangis pon ade walaupon sye tidak kenal arwah...sabar ye makcik munkin ade hikmah disebalik kejadian ini..Allah lebih menyayangi arwah..

    ReplyDelete

Thanks frens :D