Friday, 26 February 2016

Zaman Kanak-kanak Part 1

Assalammualaikum...Salam Jumaat

Allahumma salli `ala muhammadin wa'ali muhammad


Aku akui sejak berumahtangga ni, mmg sukar nak luangkan masa terluang untuk mengupdate blog aku ni..nak kata sibuk sangat tak delah...cuma masa tu dah tak macam bujang dulu..huhuhu..tapi x pelah kan...bukan penting sangat sebenarnya...


Hari ni En Suami tak de, g memancing...salah satu hobi beliau..mmg tak bole nak dilarang..tapi aku mmg jenis tak kisahlah if dia nak g memancing...sebab En Suami pun tak pernah nak halang hobi aku...tu buat rasa sayang semakin dalam..kalah laut china-selatan..cewahhh..

Kekadang bila sensorang macam ni kan...barulah rasa keinginan nak mengupdate tu timbul..saat sorang2 beginilah kekadang teringat zaman kanak-kanak..yang pastinya zaman kanak-kanak tu memang seronok kan? sebab apa tau...zaman kanak2 ni..kita tak de lah nak fikir masalah yang besar..masalah nak uruskan kehidupan, kewangan, perkahwinan dan sebagainya kan? hahaha..paling besar pun masalah zaman kanak2 dulu bila kita bergaduh dengan kawan..itu apa aku rasa laaa...org lain aku tak tahu...
Aku ingat lagi, dalam umur aku dari 3-5 tahun, duduk kat batu pahat......aku ada 2 org kawan baik lelaki, ijal and Emy..tu jelah kawan aku..mana-mana pergi mmg kitaorg bertiga...plus aku rapat ngan dorang sebab abah aku bestfriend ayah dorang...tapi masa umur aku 5 tahun...aku berpindah..masa nak pindah sangat drama....bila ijal cakap ngan aku...

Ijal : kin, ijal ada beli cincin..kata nak kawen ngan ijal..sambil bagi cincin mainan pada aku (ala...cincin yang biasa beli candy panjang then dapat cincin tu, tak tahu korang ingat ke x)

aku  pun memalu kambing masa tu..sambil bonceng naik moto abah (masa tu family memasing ada), sambil tu keluar dialog gedik aku...

Aku : Ijal, sorry aku tak jadi kawen dengan kau (kahkahkah macam mana time umur aku cemgini bole pk pasal kawen...hahahaha aku pun x faham)

Ijal : alaaaa...kenapa kin?

Aku : sebab aku nak pindah laaa

Time tu semua org melekek...tapi aku mmg tak faham masa tu kenapa dorang nak ketawakan aku...hahaha..tapi bila dah akal panjang...mak cite balik mmg aku ketawa sendiri..


Oleh kerana kawan aku hanya lelaki, then atas aku abg aku...aku mmg mcm lelaki sikit...main tembak2lah..mmg semua jenis permainan lelaki aku join...mak aku belikan set pondok2, babydoll pun aku tak layan...biasanya mainan abg aku,mmg aku sibuk nak main...nasib abg aku ni mmg rajin layan aku..plus aku adik paling bongsu masa tu...tapi part yang paling best, bila mak aku buatkan aku baju kurung...aku mmg tak nak pakai baju kurung..aku nangis2 nak pakai baju mcm abg aku.....hahahha korang teka baju apa? baju melayu lelaki....aku mmg obses kat abg aku kot....apa dia pakai..aku nak pakai...hahahaha..mak aku pun layankan je buatkan aku baju melayu lelaki..hahaha..mujur aku tak gunting rambut pendek...still feminim ngan rambut paras bahu....acctually ada gambarnya..tapi segan plak nak share...kira aurat jugak kan rambut aku?huhu sorry tak dapat nak share..kalo tgok pasti korang pun gelak tak ingat...tu pun salah satu sebab aku tak nak share..hahahah kena bahan....

Then umur aku 5 tahun tu abah kena pindah mersing...bermulalah zaman kanak-kanak aku kat mersing plak...aku rasa kat mersing paling banyak kenangan aku..hahaha..sebab lepas mersing tu ...abah mmg dah tak pindah kat mana-mana dah.

oklah...aku nak sambung masak...En suami nak balik sat lagi...
Ada masa, ada rezeki..aku nak sambung lagi....


Assalammulaikum gais.....