Tuesday, 25 June 2019

Kucing aku dan jiran kena sakit Sporo

Assalamualaikum..

Aku harap semua kawan-kawan sihat belaka, aku macam biasa ada on off juga tahap kesihatannya.

Lately ni aku agak kepenatan ..dengan keje aku, dengan uruskan kucing2 sakit.. jujur aku mmg penat.. tapi aku tak nak fikirkan diri aku, sbb aku ni alhamdulillah Allah masih bg lagi kudrat aku untuk jaga diri aku sendiri, apa yang lebih aku fikirkan pasal kucing2 yang sakit tu. Tak banyak aku harapkan semoga Allah kurniakan kesembuhan kepada bulus2 yang aku rawat, jika tidak..semoga Allah permudahkan jalannya dan aku redha.

Semuanya bermula bila kucing jiran aku ni kena jangkitan sporo, seperti yang di ketahui, sakit ini boleh berjangkit kepada kucing2 yang lain. Dalam masa aku  merawat kucing jiran aku , tak lama lepas tu..kucing aku juga di jangkiti juga kulat ini; bukan seekor tapi 4 ekor sekaligus.
Penjagaan untuk kucing sakit mcm ni memang perlukan perhatian, masa dan wang ringgit.. adakah berbaloi buat semua ni? hmmm aku tak tahu apa jawapan korang, tapi apa aku rasa aku rasa gembira buat perkara macam ni. Penat?? yes mmg penat, tapi jika aku biarkan..aku sendiri akan rasa menyesal dan tak sampai hati bila bayangkan kucing tu menahan kesakitan.

Rutin harian aku..seawal 530am aku akan uruskan kucing2 aku dahulu, kul 7am aku akan keluar pergi rumah jiran untuk bg kucing jiran aku pula makan ubat semua. Begitulah setiap hari putaran masaya.

 Doakan aku ya kawan-kawan, kadang aku tak kuat..tapi bila tengok muka kucing2 yg sakit automatik semangat aku jadi kuat balik. 💪

Ikutkan doc nasihatkan aku agar jauhkan diri kucing2 yang kena sakit macam ni kerana imun badan aku tak berapa nak kuat tapi tak pe lah..aku usaha je, doa dan juga tawakkal..semoga Allah lindungi aku dari di jangkti sakit2 yang kronik.

Hidup dan mati kan kat tangan Allah 😊

Untuk next entry nnti aku share macam mana cara aku rawat kucing sporo.

Thursday, 13 June 2019

Kucing ku Si Tecik

Assalamualaikum.

28 Dec / 23.05pm / Tecik

Ingat lagi kali pertama Allah temukan aku dgn tecik, kat pasar borong pandan, masa aku tgh bagi kucing2 sana makan, si tecik dok dtg kat aku ms tu.. Bila aku bg makanan, dia tak makan pun. Jadi aku biarkan je tecik dgn makanan depan dia.. So aku pun masuk ke pasar beli ikan semua.
Bila aku keluar dari pasar, aku masukkan ikan2 ke dlm kete. Aku nampak tecik kat satu sudut (ms tu dia baby lagi) Bila nampak aku, dia dtg, mulut dia bising2, aku tgok makanan aku bg dia tak sentuh pun. So aku Main2 jap dgn dia.. Usap2 dia.. Dia diam.

Agak dlm 1/2 jam mcm tu aku buka pintu kete depan and start enjin kete, tecik aku alih kan dia ke tepi, utk keselamatan dia. Tapi tecik stil kejo2 aku smpi ke kete. Moment yg aku paling tak bole lupa, ms aku masuk & duduk kat seat kete aku, tecik usaha nak msuk dlm kete. Bila banyak kali usaha tak dpt, tecik berdiri 2 kaki pgg kete and kaki aku smbil tengok muka aku, smbil dia mengeow minta simpati. Aku mmg tak de niat pun ms tu nk bawa dia balik, sbb rumah aku dah banyak kucing2 luar yg lain. Tapi bila aku tgok tecik mcm tu, tak beralih2.. aku tak smpi ati aih. Jadi aku decide bawa dia balik. Bila masuk dlm kete tecik senyap. Aku letakkan kat seat depan.. Dia duduk je smpilah kat rumah.

Then tecik mmg sangat manja lepas tu, sangat behave. Tido mesti nak bersentuhan dgn aku. Tecik tak pernah jalan ke mana2, selain main kat rumah. Kalau aku keluar 2-3 hari, bila balik teciklah yg selalu tunggu aku depan rumah 😔

So 2 hari lepas, bila benda berlaku tiba2 pada tecik, aku agak terkejut. Sbb ms tu aku baru balik dari tg piai. Ms aku smpi rumah; tecik okay lagi, minta aku makan semua. Before tu tecik mmg demam. Tapi dah bg ubat. Biasanya tecik akan okay lepas tu. Lepas makan aku rehat2 kat depan TV, dok baring2. Tecik dtg baring juga tepi aku. Berapa jam lepas tu.. Tiba2 tecik kena serangan sawan. Benda yg tak pernah berlaku pada Kucing2 aku yg lain before ni, so aku agak gelabah. Bila tgok tecik mcm tu, aku nngis. Sbb seksa tgok dia.. Smpi terkencing2 dan kuar lendir kat mulut dia. Bila aku tenangkan diri aku, baru aku pi peluk tecik.. Tecik msih kejung2 lagi badan ms tu. Sumpah aku nngis non stop. Tak bole kawal emosi aku. Bila aku call doc, doc kata kes mcm tu biasanya tak bole buat apa. Jadi aku berserah apa jadi pada tecik. Mungkin setakat ni je Allah pinjamkan tecik kat aku. Aku yakin aku akan jumpa lagi tecik kalau bukan kat dunia, mayb kat tempat lain.

Aku masih terkejut apa berlaku pd tecik, doakan yg lain2 msih demam semoga baik2 saja.
Bila aku sedih tntg nasib kucing2, mesti ada kata kat aku.. 'ahh.. Kucing je kot, itu pun nak sedih2 sangat', tapi pd aku org buat keje mcm aku, jg kucing mcm aku, akan betul2 faham apa aku rasa.
Later, aku sambung cite , sebal rasa dada.

 Tecikkkkkk, ami rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 😢😔 rindu sangat..

Resepi Gegetas Gula Melaka


Kuih Gegetas gula melaka
**********************

Alhamdulillah.

Bahan2 ;
1 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
Secubit garam
1/2 cawan air (masukkan Sikit2 takut adunan lembik)

Cara:
*Campurkan semua bahan, dan masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu lembik. Biarkan adunan rehat selama 5 min ,kemudian bentukkan.

** goreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat.

Bahan sira;
1 biji Gula melaka besar - di hiris (ikut berapa banyak adunan)
10 sudu air

Caranya;
*Panaskan air, masukkan gula melaka. Biarkan sehingga gula melaka hancur dan berbuih, masukkan gegetas, gaul sebati dan Matikan api.

** Masukkan dlm bekas. Jgn Biarkan terlalu lama di kuali. Nnti melekat2

Ok puas dapat masak pelbagai hari ni.. Ayuh mengemas pula.
 
 
 

Resepi Korean Spicy Chicken

Inna haaza lariz kuna maa lahu min nafad ❤️

Korean spicy chicken


Bahan-bahan ;

Ayam (garam, white pepper, tepung jagung, Gaul & goreng), Bwg putih & sedikit Halia (cincang halus ), 1 tbsp Gochujang paste, 2 tbsp sos tomato, 2 tbsp sos cili, 1 tsp chili flakes, 3 tbsp honey.

Caranya


*Tumis putih dan halia dgn sedikit minyak, masukkan Gochujang paste, sos tomato, sos cili. Tumis smpi sedikit pekat (api kecil). Kemudian masukkan chili flakes & madu. Masukkan ayam. Gaul bg sebati. Taburkan dengan bijan.. Siap❤️

Sebenarnya bila kau makan luar tu satu kepuasan sbb kau tak penat nak renyah2 dlm dapoq semua. Sepah2 dapoq, Kemas2 dapoq tapi kan kepuasan yang ko dapat bila kau masak sendiri adalah satu kepuasan yg sangat berbeza. Try lah! 😘





"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum... Mulat. Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ...