Monday, 30 April 2012

TOLONGLAH INGATKAN AKU

Alaaaa....dah draft sikit nyer lama....tp x post2..punya lah pemalas tahap cipan...arggh semua malas...ntah ape2..nak jadi ape?of cos laaaa nak jadi diri aku..so diri aku ni pemalas ke?of cos laaaa sikit malas, rajin banyak...hahahhahahaha..kikin oooo kikin..pasan kau jerk....

Hurmmm..actually aku minat menulis,membaca semua..menaip?emmmm.....cikit kot .....ooo patut laaa syik draft je memanjang....ade beza ker??of cos laaaa ada..aduhai..asal laaa lemau ni kikin...kah3...x cukup makan ke?tak kot...sbb badan dah kembang...itu ke yg x cukup makan?chooooooiiiii

Semalam aku g sebuah pasaraya, membeli bahan tuk aku masak bg mengisi perut aku ni....yg syik minta makanan memanjang..haaaaaiii...mana laaaa tak gemuk oiiiii...ok laaaa, kite lupakan laaaa bab gemuk2 ni....lupakan sat je....aku nk story apa yg berlaku di pasaraya tersebut...perasaan yg dtg tiba2...hahahaha..kalau kawan aku ada, pasti kena kutuk tahap ungka laaa aku...nak feeling tetiba....korang berminat ke nak tau...ahhh x nak x pe...aku just nak luahkan jer....leh kan?

Nak tau ms aku ngah sbuk nk bayar...tiba2 aku dgr suara seorg budak nangis...tp x laaa budak sngt..umur dlam 13-14 tahun...mungkin....aku x pasti....dia menangis mcm inginkan sesuatu...aku dok peratikan jerk...budak tu g kat ayah dia smbil pegang reket badminton..dalam hati kecil aku berkata,mungkin budak ni nangis...sbb pd mula mak dia x bg dia beli reket tu....mungkin laaaa...pd firasat aku jer...bila aku peratikan lagi...aku tgok dak ni mcm kekurangan...maksud aku x cukup normal..cam ne nak cite ek....hmmmm maksud aku tak normal mcm kite yg cukup normal ni...dak tu nangis dengan suara yg kuat and sengau (kalo kite ni agak normal,adakah kite akan mcm tu?) butir bicara juga agak tidak di fahami....fizikal budak tu juga ada kekurangan....then aku peratikan lagi (kebetulan aku tunggu lama untuk bayar), bila aku perati and perati....baru aku sedar yang bawa budak ni pun keadaan fizikalnya agak tak normal....suara budak tadi still kedengaran bercakap2 di sebelah bapanya smbil tunjuk2 maknya..tnpa aku tau apebenda butir yg dia ckp...mmg aku x berapa nak faham...walau suara dia agak kuat kedengaran....ahhhhhhh.....ni yg aku tak boleh nk menahan.....aku leh menangis tgok keadaan tu semua....tiba2 aku rasa betapa beruntungnya aku...Allah bagi aku nikmat tak terhingga...cukup sempurna sifat aku, tak seperti budak tadi....ahhh...aku naik malu dengan dak kaunter tu....for sure aku tak kan g pasaraya yg berdekatan dgn rumah aku tu untuk seketika..bimbang aku di cam....kememeh(bujek aku retissss..hahahhha)

Aku cuba ingatkan diri aku ni..betapa bertuahnya aku....cukup segala yg Allah beri kat aku....Tapi aku sering lalai dan tersasar dari tujuan aku hidup kat mukabumi ni...malunya...bila sering lupa pada yg telah memberi aku nikmat kehidupan dan segala2nya...Tolong laaaa teman...tolong laaaa ingatkan aku jika aku terlupa...tolong ingatkan siapa aku....tolong ingatkan aku jika aku riak dengan apa aku ada.......tolong ingatkan aku, aku hanyalaaa seorg hamba yang tak punya apa....hanya menumpang kepada Si Pencipta...kerdilnya aku...




Friday, 20 April 2012

JUMAAT DATANG LAGI

Hye Salam Jumaat & Salam Sejahtera semua,


Pejam celik pejam celik dah hari jumaat kan....kan...kan...cepatkan masa berlalu,berlari pantas meninggalkan sisa2 yang lalu....ceh..ceh..ceh... so waktu2 ni ramai org dah kuar...maklum laaa rehat panjang rini...time gini selalunya pmpuan g ar window shopping & shopping sekali if duit lebih2 ujung bulan mcm ni..hiihihi....yg x de lebih...ckup ar skdar tgok brg yg berkenan smbil telan liur ajerk....hahahahaha...

Hey.....yg lelaki lak jgn buat2 lupa lak menunaikan solat Jumaat...bg kaum pmpuan kalo nmpk time2 cengini si lelaki dok berkeliaran, muka selamba badak mkn2 dan wat mcm x salah.....ooooo pk banyak kali eh sebelum terima lamaran tuk jadi gf dia....huhuhuhu..tp kalo gurl2 semua yakin dpt membimbing lelaki yg malas nk g solat Jumaat ni walaupun hanya  2 rakaat tu, oooo moga berjaya...insyAllah....mana tau Allah buka pintu hati :) sapa tau.....

Cuaca hari ni agak panas sikit...so malas ar nak kuar......lagi pun meeting makan banyk tadi....cam ne nak kuwus cam ni..melantak jer keje...ni pun memasing kirim dak2 lelaki kopok lekor..5 hinggit lagi.......makan lagi???? yessssssss! sah2 mmg tmbah kilooooooooooo jawapannya......tidak disangkal lagi....


Then bila dah bosan kat opis, x tau nak wat ape...ni ler hasilnyaaaaaa






Thursday, 19 April 2012

RAPUH NYA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.....

Selamat......selamat....selamat kepada semua....arggghhh dari kepagian aku kebzan....tgok cuaca kat luar mendung semacam...baru bicara..hujan mencurah-curah...alhamdulillah nikmat Allah....best nyer kalo dapat bantal and tilam apatah lagi badan di bungkus ngan selimut yg tebal....nyaman2 (ah....madang pk nak tido jer,kalo my mum dengo msti dia ckp belingkor mcm ular sawa...malas!) hehehehe.....

Hurmmm...actually aku nak share st lirik...pd aku lirik ni agak menyentuh hati nurani..ceh ceh ceh!tp aku yakin mmg ramai dah tau lagu ni..kan3...sbb lagu ni kan di mainkan bersama drma siri yg sngt populer masa tu..cer teka??tau kan...x yah cite r...tp seyes aku cakap, bila dgr bait2nya rasa kerdilnya kite...nitis air mata keringat..eh!salah..nitis air mata kalau di hayati....lagi2 part aku highlightkan tu...huhuhu..

ok laaaa...guruh berdentam dentum kat luar tu....hujan pun makin lebat...aku pun nak sambung keje...tataaaaaa...........


Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan


Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku


Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu

Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
Dirimu yang bertakhta

Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu



Thursday, 12 April 2012

BIRTHDAY MY BFF - YAYA

22/3 - My bff birthday, si cantik manis lagi bergaya (aahhh kembang laaaa seminggu ni)...hehehehehe...so we plan to celebrate her birthday at BBU makan nasi kerabu....ohhhhh..yummy..
so sempena birthday yaya ada laaaa sikit kejutan di hari kejadiannya....kekonon si syidah ni tak dapat join disebabkan oleh ada hal yang lebih important (temberang je lebih), punya laaa pusing2 smpi si yaya ni percaya abis laaaa....

So nak di jadikan cite,kul 8pm kiteorg sampi di sana tanpa syidah mon di sisi....sepanjang kite org kat sana,syidah ni x abis2 wassap aku untuk confirmkan bila kah waktu yg sesuai untuk beliau menyembolkan diri beliau...so dalam 30 min kami makan..si syidah ni datang ke arah kami terbongkok2 tanpa disedari oleh si yaya...ahhhh mcm ne nak sedar, makan x ingat org sekeliling.....focus pd makanan je.....hahahaha....so si syidah ni pun bg cake kat tangan aku and mero...yg kelakarnya....bila kami tgh prosses memasing cake ni...si yaya ni baru laa nmpk si syidah...cake smpt aku and amero capai....time nk smbunyikan cake tu...aku and amero smbunyikan kat bawah meja...nampak dari pandangan si yaya ni mcm pelik ar....tetiba je kite org ni nk tnjuk2 kemesraan kat org ramai....dok rapat2..hahahhaa...katanya kami buang tebiat....last2 kantoiiiii arr..dia dok jenguk bawah meja....hahahahaha..yaya...yaya....

Neway, semoga yaya panjang umur and happy hendaknya sepanjang persahabtan bersama....sahabat selamanya...InsyaAllah..

HAPPY BESDAY CIK MEK MANIS YANG SEMAKIN HAWT!! Auuuuoooocccchhh!





video


Tgok laaa dalam video ni, syidah wat hal lagi...hahahaha...syidah...syidah...

Monday, 9 April 2012

TABUNG AHMAD SUFI - BANTULAH YANG TERMAMPU

Ahmad Sufi 9.4.2012.-Selepas lungs biopsy,chest drain tube dipasang selama 6 hari,ini adalah kesan parut dari lungs biopsy.







About

Ahmad Sufi Bin Romi Agus Syumadi
Description
Assalamualaikum....Ini adalah gambar Ahmad Sufi Bin Romi Agus Syumadi...Ahmad Sufi dilahirkan pada 12 mac 2012 dan sejak lahir dia menghadapi masalah paru2 yang kritikal.kos perubatan Ahmad Sufi di Children Westmead Hospital, Sydney adalah tidak kurang dr 3000 AUD(RM9000) sehari. Di sini dengan rendah dirinya saya memohon sekiranya ada diantara anda yang sudi memberikan sumbangan kepada Ahmad Suf...i bagi menampung kos perbelanjaan rawatan dia di sana.

BSN: 14133-41-00000395-4 :JULI YANTI LIDIA BINTI SUHAIMI
MAYBANK: 152107010378 : JULI YANTI LIDIA BINTI SUHAIMI

Name : Romi Agus Shumadi Romi Suhaimi
Bank: St George Bank
Branch: 112 908
Account No: 411178305

sumbangan drpd anda semua saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih...hanya Allah Taala saja yang dapat membalasnya.



p/s : sebar2kan ya kengkawan

Thursday, 5 April 2012

KURSUS KAHWIN - Part 2 (Amalan hidup yg tak sihat)

Alhamdulillah...finally aku ada masa jugak nk continue part ni...hehehehe...nk karang,nk dpatkan idea mcm mentol nyala2 tu...perlukan masa yg betul2 free kot...di tambahi tika tu lak di datangi idea yg mencurah2..sngat best tuk mengarang...hihihi...dulu ms aku sekolah Men. kalo cikgu ada bg homework untuk buat essay,aku paling suke buat waktu malam...dgn keadaan rumah sunyi sepi hnya di temani radio...idea akan dtg beribu2 lemon...hihihi..rindu lak zaman2 tu...

Hmmm ok lah, actually untuk kali ni aku nak share satu story morry yg aku perolehi semasa aku menghadiri kursus kahwin kat Dewan Masjid Abu Bakar tu...aku rs penting kot nak share cite mcm ni...then aku mcm tak sangka ada lagi keadaan seperti itu berlaku di Negeri ini...mcm2 lagi kot yg ada cuma mngkin aku tak tahu dan tak berlaku dalam lingkungan orang2 yg aku kenali...tp sedey pun ada gak bila mendengarnya...agak2 kenapa dan mengapa ia berlaku?aceh...mcm ahli motivasi lak aku ni...hehehehehe...

Korang pena dengar tak tentang  perkahwinan hanya menutup satu kejahilan semata >>garang beno ayat ni...hihihi..tp tak pe laaa ek...aku rasa itu ayat yg paling ok kot...huhu...if tak...maafkan yer...
tp actually perkara mcm ni mmg ada...mungkin banyak,cuma kite jer tak nampak....eh! tak start lg upanya cite nyer...hehehehe..sowie...

Citenya begini...ada seorg lelaki ni telah bertemu dgn seorg doc krana telah mengalami st penyakit di bahagian sulitnya..setelah diperiksa oleh doc,doc mengesahkan bahawa lelaki itu telah terkena siplis. Doc bertanyakan kpada lelaki itu adakah dia telah mengamalkan seks bebas,tp disangkal sekeras2nya oleh lelaki tersebut. Maka doc tersebut meminta lelaki itu membawa isterinya untuk melakukan pemeriksaan kerana di khuatiri terkena jangkitan yg sama.

So beberapa hari kemudian,lelaki tersebut telah membawa isterinya untuk membuat pemeriksaan,bila melihat lelaki tersebut,doc itu agak terkejut kerana isteri lelaki itu sedang sarat mengandung. Doc itu sngt khuatir if anak didalam kandungan itu jug akan di jangkiti.Tp alhamdulillah setelah di buat pemeriksaan...isteri and bayi di dalam kandungannya terselamat dari di jangkiti kuman......alhamdulillah....hurmmm leh tak if nk smbung  cite pada entri akan datang....leh ea....so kite sambung duluuuuuu.....hehehehehe






Wednesday, 4 April 2012

SIAPA PUNYA ANGKARA?

From My fren ~

Ingatan untuk semua org...berhati-hati terhadap org sekeliling...

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja. Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan berkongsi maklumat ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu.

Mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk m......embelek-belek daging , dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu , sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa. Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian , dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta. Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.

Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya. Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air , cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit ! Ini buatkan saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan me reka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar!