Monday, 4 March 2019

Kucing bernama HERO

Assalammualaikum and salam sejahtera,

Hari ni aku nak cerita tentang Hero, hero ni aku jumpa dia kat pasar pandan.  Masa aku jumpa hero ni dia tak bole jalan sangat.. Terbaring je bawah kete.. Memula aku bg makan, then aku cakap kat hero, esok aku dtg lagi tengok dia dan bawa ubat. Kenapa aku tak ambil hero bawa balik ms 1st aku jumpa dia ? Sbb rumah aku dah banyak kucing luar dtg dan aku tak nak jiran aku rasa tak selesa bila aku ambil lagi kucing2 lain,jadi aku hanya mampu bagi makan stray cat yg aku jumpa tanpa aku bawa mereka pulang ke rumah. Walau adakalanya hati meronta, apa kan daya.

Kali ke 2 aku melawat hero, aku bawa ubat.. Aku tgok kaki dia bulu semua dah gugur, nampak kulit je.. Pastu kaki dia banyak kudis dan lubang.. Lepas aku letak ubat kat dia, bg makan.. Aku balik semula..tapi bila smpi rumah,aku rasa tak senang ati.. Aku tak bole tidur sbb teringat kat hero.. aku risau luka2 kaki dia tu jadi teruk, paling aku takut kalau lalat bertelur kat luka2 dia. Esok aku akan dtg lagi dan aku nekad dlm hati nak bawa hero balik.

Sampai kat pandan,aku pergi tgok bawah kereta yg hero baring.. Syukur, Alhamdulillah hero masih ada kat situ.. Aku masukkan dia dlm Sangkar, dia diam je, tak melawan/meronta langsung. Maybe dia tahu aku cuba nk tolong dia. Maybe.

Smpi kat rumah  aku kurung hero dlm  rumah kucing yg abah aku buatkan.. Kemudian, aku check lubang2 kat kaki dia mmg agak teruk  sangat2, ada satu luka tu smpi nampak tulang dia...😣 Bulu2 kat area kaki2 dia pun mmg dah tanggal semuanya, nampak kulit je. Badan dia pun panas dengan selsema sekali.

Setiap hari aku cuci luka dia, then aku spray dengan Proganic, secara jujur nya ni first time aku guna product ni... Aku usaha je mana mampu, esoknya aku tgok luka si hero ni dari merah.. Nampak kering dan tak berair..aku buat setiap hari.  Sehari aku sembur 2x... Dan aku sembur juga kat idung and mulut si hero ni selama 2 minggu mcm tu.. . Alhamdulillah  dgn izin Allah.. Segala luka kat kaki hero nampak perubahan.. Bulu2 lepas tu tumbuh.. Serious rasa gembira. Tak tahu nk describe perasaan tu mcm mana.

Sekarang ni aku nampak si hero ni dah sihat, boleh lari2.. Bila aku lepaskan asyik ikut aku je.. Hahha.. Nakal dan manja sangat.. Semoga hero terus kuat dan sihat ya.

Aku lupa pulak nak ambil gambar luka2 kat kaki hero before ni.. Ada gambar yg dah tumbuh bulu je.. Hmmm.. My bad... Kuciwa..




No comments:

Post a comment

Thanks frens :D

"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum... Mulat. Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ...