Thursday, 17 April 2014

10 April Lahirnya insan yang dikagumi dimata sy iaitu M.A.K

Assalamualaikum

Sebenarnya sy dah draft entri ni masa birthday mak, tapi kerana kekangan masa jugalah buat kan ianya tertangguh begitu saja....Entri kali ini saya tujukan khas untuk Mak. Insan yang sentiasa bersama saya tika saya susah & senang....

Pada 10 April 1950
Lahirnya seorg insan yang mulia
Yang telah melahirkan saya ke dunia ini
Dia adalah syurga saya
Ketika saya kecil hingga sebelum saya menjadi seorang isteri
Dia banyak mengajar saya erti kehidupan
Dia yang selalu tegur saya if saya buat kesilapan
Dia yang mengajar saya mengaji
Dia yang memberi nasihat
Dia yang memujuk saya if saya bersedih
Dia yang menyusukan sy tika sy lahir ke dunia
Dia yang berjaga siang & malam demi memastikan sy membesar dengan sempurna
Dia mengajar sy berzanji
Dia jaga saya tika sy sakit
Dia yang mengajar sy mengaji
Dia yang cubit sy kalau saya salah bacaan tajwid dalam alquran
Dia yang memberi sy upah jika saya membantunya membersihkan rumah
Dia yang tak jemu bising pada sy jika saya selalu tertinggal untuk untuk hadir ke sekolah agama
Dia yang memberi kata semangat tika saya merasa down
Dia yang selalu memberi semangat jika saya masuk apa-apa pertandingan
Dia tak pernah lupa ucap tahniah jika saya memenangi mana-mana pertandingan
Terlalu banyak dia lakukan untuk saya, hingga saya tak mampu senaraikan satu persatu
Dia..dia selalu ada dengan bersama saya...Dia selalu di hati saya....

Saya tahu...saya banyak sakitkan hati dia
saya tahu...Saya selalu buat dia susah hati
saya tahu...Mungkin tanpa sedar saya buat dia menangis
Allahu....maafkan sy
Kerana telah melukakan hati syurga sy

Masa sy kecil, masa sy sekolah hingga sekarang
kalau sy sakit
Mak lah antara org yang paling risau
Kalau sekolah dulu after sukan sy sakit kaki
Mak akan sapu and urut kaki sy yang bengkak
If balik jumpa mak skrg ni pun, mak masih amik minyak & urut kaki sy
walau tanpa sy minta
Sayangnya mak kat anak-anak

Saya ingat dulu-dulu ms sy sekolah
Bila mak bising-bising cakap itu ini
Saya rasa jemu bila mak asyik nasihat benda yang sama
Tapi mak memang tak pernah jemu
Mak nak kite jadi orang yang berguna
Bila sekarang ni, bila dah meningkat dewasa
Baru kite tau apa yang mak cakap tu tak pernah salah
Tapi lumrah jiwa org muda biasanya suke memberontak
Selalu tak nak fikir panjang

Arghhhh..bila sy berbicara tentang mak
Saya pasti rasa nak menangis
Sbb..............
Sy tak tahu smpi bila Allah akan pinjamkan mak pada sy
Sy tak tahu berapa panjang lagi masa sy akan dapat merasai kasih-sayang mak
Keberkatan hidup anak-anak adalah dari doa seorang ibu
Mungkin sy akan tinggalkan mak or mak yang akan tinggalkan sy dulu

Seriously Mak seorang yang sangat sy kagumi
Mak seorang yang sangat kuat
Menangani anak-anak yang bermacam ragam bukan sesuatu yang mudah
Tapi Mak tak pernah mengalah
Mak bukan seorang yang mudah mengalah
Mak seorang yang cekal
Mak seorang superwoman dimata saya

Saat ini, saat sy tak tahu sapa akan pergi dulu
Perancangan Allah tiada siapa yang tahu
Tapi apa yang sy tahu...Sy ingin pastikan mak happy dari segala sudut mcm mana pun
Apa yang saya mahu...Sy ingin bawa mak kemana tempat yg sy pergi
Semoga Allah memperluaskan rezeki sy
Selama sy bekerja, mak tak pernah meminta-minta untuk dapatkan itu ini
Bila bg sesuatu, mak selalu cakap "buat susah-susah je, mak dah ada ni, x payah beli2 lagi"...tapi sy tahu mak rasa happy
Melihat senyuman di wajahnya buat sy rasa tenang
Melihat senyuman di wajahnya buat sy rasa gembira
Apa yang sy lakukan skrg ni pun masih tak mampu membalas setiap pengorbanan yang pernah dia lakukan untuk Saya
Jurangnya masih terlalu jauh untuk disamakan pengorbanannya

Sayang Mak smpi sy mati
Moga di akhirat nnti Allah masih menemukan kita.

HAPPY BIRTHDAY MAK!!
Semoga kite masih diizinkan Allah untuk berjumpa di hari lahir mak pd tahun akan datang.

No comments:

Post a comment

Thanks frens :D

"Kehilangan" kucing kesayangan Mulat, Pocil, Popit

Assalammualaikum... Mulat. Entry ni sebenanrnya dah lama ada dalam draft, cuma aku tak publish . Waktu tu aku masih beremosi bila aku ...