Saturday, 13 April 2019

Aku dan SLE / LUPUS

Assalamualaikum ..

korang tahu apa SLE/Lupus, sebenanya aku pernah cerita pada entry aku sebelum ni. Boleh refer post aku yang ni.

https://bungakikin08.blogspot.com/2012/07/info-kesihatan-apa-itu-sle.html

Pejam celik , pejam celik , dah 8 tahun aku di sahkan menghidap SLE/Lupus, jatuh bangun aku selama 8 tahun aku akan share pada korang.

Bila doctor sahkan kan kau menghidap sakit ini, first thing kau jangan rasa down..walaupun pada masa tu doc ada bagitahu sakit kau ni berbahaya, boleh bawa maut.

apa yang aku belajar dari sakit SLE ni, kita kena sentiasa positive, enjoy setiap moment yang berlaku dalam hidup kau samada baik atau buruk, seperti yang kita tahu. Pesakit SLE ni tidak boleh terlalu stress, ia akan memberi kesan pada tahap kesihatan yang baik pada tubuh badan kita.

alhamdulillah , aku rasa bila aku tak terlalu fikirkan tentang sakit ni, aku more positive. apa yang aku tanamkan dalam dri aku, setiap penyakit ada ubatnya. sekurang-kurangnya bila ada sakit kita lebih ingat tentang kematian.

Nak cari kekutan diri pada mulanya bukan sesuatu yang mudah, kau mmg perlukan keluarga, kawan2 yang boleh support kau selain diri kau sendiri. Kau kena bergaul dengan mereka-mereka yang positive , sehingga kau sendiri lupa yang kau sedang berperang dengan satu penyakit.

Orang cakap memang mudah, sebab orang tak lalui apa pesakit macam kita lalui,. Malah ada je orang cakap pesakit macam kita ni mengada2 bila kita cakap kita tak boleh kena panas, tak boleh terlalu stress dsb..hahaha..sbb pesakit macam kita tak nampak dari luaran, kita ni nampak normal je..Tapi jangan risau, jangan down dan salahkan mereka, dorang masih tak tahu tentang penyakit SLE..boleh je kita terangkan..jadikan kita sebagai info tentang penyakit ini, bila kau selalu postive , bergaul dengan org positive.. persekitan juga akan menjadi positive..insyaAllah lama-lama semuanya akan bertambah baik.

Penyakit SLE ni sukar nak jangka, setiap pesakit kesannya berbeza, jadi kita sebagai pesakit kena tahu sendiri apa yang kita bole makan, buat dan sebagainya. Setiap perubahan yang berlaku pada tubuh badan aku samada dalam pemakanan dan dalam melakukan aktivity , aku akan aware dan rekod supaya lepas tu aku lebih berhati-hati.

Aku doakan mereka yang ada penyakit seperti aku , semoga sentiasa kuat hadapi ujian penyakit yang Allah beri ni, kuat hatinya, kuat jiwanya, kuat semangatnya.  💪

Semoga kita bertemu lagi✋

daaaaa~

No comments:

Post a Comment

Thanks frens :D

Kucing ku Si Tecik

Assalamualaikum. 28 Dec / 23.05pm / Tecik Ingat lagi kali pertama Allah temukan aku dgn tecik, kat pasar borong pandan, masa aku tgh ba...